China plaatst vierde stad onder quarantaine, ook Verboden Stad sluit
Chinese veiligheidsdiensten houden de wacht bij een afgesloten treinstation in Wuhan. Foto: REUTERS

De Chinese autoriteiten hebben donderdag besloten om na Wuhan, Huanggang en Ezhou ook de stad Chibi onder quarantaine te plaatsen. Vanaf zaterdag gaat in Peking bovendien de Verboden Stad voor onbepaalde tijd dicht voor bezoekers. Dat alles om zoveel als mogelijk een verdere verspreiding te voorkomen van het coronavirus, dat al minstens 633 mensen besmette en zeventien levens eiste.

Door alle festiviteiten rond het Chinese Nieuwjaar die zaterdag beginnen, en waarvoor honderden miljoenen Chinezen naar hun thuissteden reizen, wordt gevreesd dat heel wat meer mensen besmet kunnen worden met het coronavirus.

Eerder besloten de autoriteiten daarom al om Wuhan, een stad met elf miljoen mensen, af te sluiten. Het openbaar vervoer en het luchtverkeer werden er stilgelegd, en mensen werd opgedragen de stad niet te verlaten. Wuhan wordt gezien als het epicentrum van het virus, dat er voor het eerst zou zijn opgedoken op een markt waar illegaal wild werd verhandeld.

 

Chinese staatsmedia melden donderdagochtend dat het naburige Huanggang en Ezhou, waar alles samen zo'n 7 miljoen mensen wonen, hetzelfde lot beschoren was. Nu wordt ook afreizen vanuit de stad Chibi naar andere plaatsen verboden. De maatregel gaat om middernacht plaatselijke tijd (17 uur Belgische tijd) in. Chibi telt ongeveer een half miljoen inwoners en bevindt zich ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Wuhan.

In hoofdstad Peking werden dan weer een hele reeks festiviteiten ter ere van het Chinese Nieuwjaar geannuleerd. Vanaf zaterdag gaat ook de Verboden Stad er voor onbepaalde tijd dicht voor bezoekers. Het is het beroemdste historische monument van China en het vroegere keizerlijke paleis. Het Unesco-werelderfgoed trekt dagelijks 80.000 bezoekers aan.

Verlaten treinstations

Staatsmedia verspreidden al beelden van verlaten treinstations in Wuhan. Ook de tolwegen rond de stad werden afgesloten. Een inwoner vertelt tegen Reuters dat veiligheidsdiensten patrouilleren op grote snelwegen.

Het stadsbestuur van Huanggang droeg bioscopen en internetcafés dan weer op de deuren te sluiten. Inwoners werd gevraagd slechts hun huizen te verlaten indien dat echt noodzakelijk is.

Spoedberaad

De Chinese autoriteiten melden dat reeds 644 besmettingen met het coronavirus officieel werden vastgesteld. Achttien mensen lieten het leven, 95 patiënten verkeren in kritieke toestand. Ruim 400 mogelijke besmettingen worden nog onderzocht. Het virus dook ook al op in Peking, Shanghai en Hongkong en buiten China in onder meer de Verenigde Staten en Japan, waardoor sommigen vrezen dat nu al sprake zou zijn van een wereldwijde uitbraak. Donderdag werd ook de eerste besmetting in Singapore gemeld.

Over die achttien doden raakten intussen enkele details bekend. Persagentschap Bloomberg meldt dat verschillenden van hen helemaal geen koorts hadden vlak voor ze aan het virus bezweken. Dat roept vragen op over de effectiviteit van het screenen van de lichaamstemperatuur van passagiers op luchthavens. De Chinese Nationale Gezondheidscommissie meldt dat verschillende patiënten wel leden onder kortademigheid, een drukkend gevoel op de borst en zware hoestbuien. Een 89-jarig slachtoffer had weliswaar wel koorts, maar leed ook al aan eerdere aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk. Ook minstens negen andere slachtoffers hadden eerdere aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of parkinson. Acht slachtoffers waren 80 jaar of ouder, twee waren zeventiger, vijf waren 60+ en 1 slachtoffer was vijftiger. Het jongste slachtoffer, een 48-jarige vrouw, leed ook al aan een eerdere aandoening.  

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig