Elise Mertens wervelt naar derde ronde op de Australian Open
Foto: BELGA

Elise Mertens is als een wervelwind gestart aan de Australian Open. Nadat onze landgenote in haar eerste ronde in minder dan een uurtje afrekende met Danka Kovinic, was ze donderdagochtend ook in haar tweede ronde in 55 minuten klaar met de Britse Heather Watson (WTA 75). Mertens klaarde de klus verrassend eenvoudig in 6-3 en 6-0.

LEES OOK. David Goffin overleeft inzinking tegen Herbert en zwoegt zich in vijf sets naar derde ronde Australian Open

Dat Elise Mertens zo dominant afrekende met Heather Watson is een flinke opsteker. Vorige week verloor de Limburgse nog van de Britse in de kwartfinales van het toernooi van Hobart, na een marathonmatch van meer dan 3,5 uur.

Elise Mertens: “Het was bijna de perfecte wedstrijd”

“Ik wist dat ik mijn inspanningen moest verdubbelen want in Hobart had ik niet mijn beste wedstrijd gespeeld”, zegt Mertens. “Ik denk dat ik vanaf het begin tot het einde solide ben geweest. Ik was vanaf de return en de derde bal agressief en heb weinig fouten gemaakt. Het was bijna de perfecte wedstrijd.”

Mertens, 24, plaatste zich zo voor de negende opeenvolgende keer voor de derde ronde van een grandslam. “Dat is niet slecht”, lacht ze. “De grandslamtoernooien zijn de belangrijkste en het is daar dat ik wil schitteren. Nu, ik weet ook dat je niet elke keer een wedstrijd kunt spelen waarin alles zo mooi in de plooi valt.”

Elise Mertens wervelt naar derde ronde op de Australian Open
Heather Watson Foto: REUTERS

Nu wacht Bellis

Mertens neemt het in haar derde ronde op tegen Catherine Bellis. De amper 20-jarige Amerikaanse versloeg in haar tweede ronde de Tsjechische Karolína Muchová met 6-4 en 6-4. Muchova, 20e reekshoofd in Melbourne, had in haar eerste ronde Kirsten Flipkens gewipt.

Catherine Bellis staat amper 600e op de wereldranglijst, maar is op de weg terug naar de top nadat een arm- en elleboogblessure haar lange tijd aan de kant hield. De voormalige nummer één bij de juniores stond tweeënhalf jaar geleden nog 35e op de ranking.

“Bellis heeft een heel goede backhand en leest het spel goed. Haar opslag is wel niet zo krachtig en daar moet ik proberen gebruik van te maken”, legt Mertens uit. In het dubbeltoernooi stonden de twee donderdag al een eerste keer tegenover elkaar. Mertens trok met de Wit-Russische Aryna Sabalenka aan het langste eind tegen Bellis en de Tsjechische Marketa Vondrousova.

“Ik herinner mij dat ik tegen haar heb gespeeld in Dubai, maar ik was toen ziek (Bellis won begin 2018 met twee keer 6-3, red). Ze heeft een zware blessure achter de rug maar ze is nog jong en het lijkt goed met haar te gaan. Het dubbel was een spannende match maar ergens doet het goed want ik kon aan mijn opslag en return werken. Het was een goede dag”, eindigde Mertens.

Mertens plaatst zich ook in dubbelspel voor tweede ronde

Amper enkele uren later plaatste Elise Mertens zich ook voor de tweede ronde van het dubbel. De 24-jarige Limburgse versloeg aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka de Amerikaans-Tsjechische tandem Catherine Cartan Bellis/Marketa Vondrousova na een felbevochten match. Na één uur en 39 minuten spelen wonnen Mertens en Sabalenka, samen het derde reekshoofd, in drie sets (3-6, 6-3 en 6-3). Opvallend: Mertens treft in haar derde ronde van het enkelspel opnieuw de Amerikaanse Bellis.

In het dubbel is in de tweede ronde het Australische paar Jaimee Fourlies/Arina Rodionova de tegenstander. Zij versloegen de Canadese Sharon Fishman en de Zweedse Cornelia Lister in twee sets (7-6 (7/4) en 6-2).

Minnen en Van Uytvanck sneuvelen in eerste ronde van het dubbelspel

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck zijn er donderdag niét in geslaagd zich te kwalificeren voor de tweede ronde van het dubbelspel. Het Belgische duo verloor na 1 uur en 39 minuten tennis in twee sets (7-5 en 7-6) van de Japanse tandem Shuko Aoyama/Ena Shibahara, samen het tiende reekshoofd.

Voor Minnen en Van Uytvanck betekent de uitschakeling het einde van hun avontuur in Melbourne. Beide speelsters zijn ook al uitgeschakeld in het enkelspel. Van Uytvanck (WTA 47) verloor in de eerste ronde met zware cijfers van de Française Fiona Ferro (WTA 63). Minnen (WTA 119) bereikte bij haar eerste grandslamtoernooi in het enkelspel meteen de tweede ronde. Daarin was de Kazachse Elena Rybakina (WTA 26) te sterk.