Blusvliegtuig gecrasht in Australië: drie doden
Een Large Air Tanker. Foto: REUTERS

Een vliegtuig dat bosbranden in Australië bestreed, is neergestort. De drie bemanningsleden kwamen om, zeggen de autoriteiten.

De Large Air Tanker (LAT) verdween rond 13.30 uur plaatselijke tijd van de radar in de Snowy Mountains in New South Wales, zo’n 400 km ten zuidwesten van Sydney. Na een zoektocht zijn brokstukken gevonden.

‘Het is zwaar op de grond terechtgekomen’, zegt Shane Fitzsimmons van de Rural Fire Service (RFS). ‘Het is nog altijd een actieve brandplaats en het was erg moeilijk om het wrak te vinden.’

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. ‘We zijn gewoon het contact verloren met het toestel en de flighttracker die we gebruikten stopte’, aldus Fitzsimmons.

De slachtoffers zijn Amerikanen. De brandweerdienst van de staat zegt dat de bemanning naar Australië was gestuurd om te helpen in de strijd tegen de bosbranden.

De Hercules C-130 was ingezet om een zware bosbrand in de regio te bestrijden. De staat kampt momenteel met meer dan 80 bosbranden nu de hoge temperaturen en krachtige wind zijn teruggekeerd.

Canberra

Intussen bedreigt het vuur ook de hoofdstad Canberra. De autoriteiten adviseren de inwoners van de oostelijke buitenwijken Beard, Oaks Estate en Crestwood om binnen te blijven of de regio te vermijden als ze ergens anders zijn.

‘Het vuur brandt binnen de containmentlijnen dichtbij Beard, Harman en Oaks Estate’, zeggen de autoriteiten. ‘De brand woedt momenteel in een gebied van 424 hectare. Brandweermannen zijn ter plaatse. Helikopters droppen water en houden het vuur vanuit de lucht in het oog.’

Vluchten op de luchthaven werden vertraagd om ruimte te geven voor de blusvliegtuigen.