Dispuut escaleert: Hans Rieder geschorst als rechter
Hans Rieder. Foto: BELGA

De bekende strafpleiter Hans Rieder is voor een periode van zes maanden geschorst in zijn functie van plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep in Gent. Dat heeft De Standaard vernomen.

De Gentse tuchtrechtbank heeft geoordeeld dat het Hans Rieder ‘ontbroken heeft aan zelfbeheersing en aan respect voor de psychische integriteit van anderen’. Hij zou de federale magistraat Marianne Cappelle onheus behandeld hebben. De feiten dateren van oktober 2014. Na de zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent kwam het tot een bitse woordenwisseling tussen openbaar aanklager Cappelle en advocaat Rieder. Op die zitting moest beslist worden over de doorverwijzing naar de rechtbank van Mohammed Abdi Hasan, alias de piratenkoning.

Rieder was de advocaat van Abdi. Hij zou na de zitting van de KI in het bijzijn van derden tegen Cappelle gezegd hebben ‘dat hij zijn advocatentoga zou uittrekken en haar de huid zou vol schelden tot ze psychisch niet meer boven water kwam’. Cappelle diende klacht in tegen Rieder. In augustus 2018 sprak het hof van beroep in Brussel de advocaat vrij. Het hof oordeelde dat een advocaat alles mag doen om zijn cliënt te verdedigen, ook schelden. Cappelle tekende cassatieberoep aan en het Hof van Cassatie verbrak het arrest.

Waardigheid van het ambt

Op 7 februari moet Rieder opnieuw voor het hof van beroep verschijnen, deze keer in Antwerpen. In afwachting van dat proces schorste de tuchtrechter Rieder voor zes maanden als raadsheer. Behalve advocaat is Rieder ook plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep. Plaatsvervangende rechters vervangen een actieve rechter bij ziekte of afwezigheid. In die hoedanigheid moet Rieder zich volgens de tuchtrechter houden aan de waardigheid van zijn ambt als magistraat.

Rieder en zijn advocaat Patrick Hofströssler overwegen cassatie tegen de tuchtrechter. ‘Volgens ons kan een advocaat die een daad stelt in zijn hoedanigheid van advocaat, daarvoor in een andere hoedanigheid niet vervolgd worden.’

Rieder en federaal magistraat Cappelle leven al jaren op gespannen voet. Cappelle voert ondertussen het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in