Coach Crevecoeur kondigt afscheid aan bij basketclub Brussels, dat wellicht ook stopt in eerste klasse
Foto: kms

Coach Serge Crevecoeur verlaat aan het einde van het seizoen na twaalf jaar basketclub Brussels. Dat heeft de trainer woensdag zelf bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina: “Het was een zware en moeilijke beslissing.” Brussels beleeft extrasportief moeilijke tijden en ook de club zal waarschijnlijk na dit seizoen een stap terugzetten. Voorzitter André De Kandelaer denkt na of directe sportieve toekomst, die zich volgend seizoen normaal in tweede klasse zal afspelen.

Serge Crevecoeur is aan zijn laatste maanden bezig als coach van Brussels. Crevecoeur heeft zijn nakend afscheid zelf bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina. “Het was een zware en moeilijke beslissing”, zegt Crevecoeur.

Serge Crevecoeur is de coach die Brussels van derde klasse naar eerste klasse bracht, maar zijn verdiensten voor de club zijn moeilijk te overschatten. De voormalige bankier bepaalt de visie en filosofie van de club, trekt naast spelers ook sponsors aan, bracht een professionele structuur in de club en is zeg maar ook de general manager. Twee jaar geleden probeerde hij een buitenlands avontuur bij het Franse Pau-Orthez. Daar werd hij na een klein half jaar doorgestuurd.

“Zware en moeilijke beslissing”

Toch zal de club het weldra zonder Crevecoeur moeten doen, want hij heeft aangekondigd dat hij na het seizoen vertrekt. “Na lang nadenken de zware en moeilijke beslissing genomen om al mijn activiteiten bij Brussels stop te zetten op het einde van het seizoen”, schrijft Crevecoeur op Facebook.

Crevecoeur laat verstaan dat het gebrek aan progressie in het zaaldossier - Brussels hoopt al jaren te kunnen verhuizen naar een zaal die profbasketbal waardig is - meegespeeld heeft in zijn beslissing. “Ondanks de onlangs ondertekende overeenkomst en het enthousiasme van de nieuwe Schepen van Sport om onze job in onze onaangepaste infrastructuur aanzienlijk te verbeteren, ben ik moegestreden.”

“Ik wil een verandering in mijn leven. Ik zal zien waar het mij naartoe leidt. Tot op vandaag heb ik nog geen enkel project in zicht. Ik zal mijn huidige missie tot het einde volbrengen met de nodige professionaliteit en proberen het seizoen in schoonheid te beëindigen,” aldus nog Crevecoeur.

Pro League reageert: “Dan gaan we op zoek naar extra club”

Een reactie van de Belgische Pro Basketball League liet niet lang op zich wachten. “Als ze effectief stoppen, gaan we actief op zoek naar een bijkomende club”, klinkt het bij voorzitter Arthur Goethals.

“We wensen op dit moment de beslissing van de club af te wachten”, zegt Goethals. “Indien ze effectief besluit om de activiteit binnen de EuroMillions Basketball League stop te zetten, zullen we actief op zoek gaan naar een bijkomende club voor het seizoen 20-21.”

Momenteel spelen er tien clubs in de hoogste afdeling, de eerste acht spelen play-offs. Een wijziging in het aantal clubs zou problemen voor het huidige format opleveren. “Op het moment dat we uitsluitsel hebben over het aantal clubs, zullen we samen met onze clubs een beslissing nemen in verband met de competitieformule voor het seizoen 20-21. Ondertussen zijn we ook een traject opgestart in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Hypercube en de Dutch Basketball League over een eventuele opstart van een BeNeLeague vanaf het seizoen 21-22.”

Einde van een tijdperk

De 47-jarige Crevecoeur kwam in 2008 bij Brussels terecht, toen het team nog als Excelsior Brussel door het leven ging en in de derde klasse speelde. Onder zijn leiding promoveerde het team in 2013 naar het hoogste niveau en speelde het in 2016 voor het eerst play-offs. Tussendoor, in het seizoen 2017-2018, was hij even aan de slag bij het Franse Pau-Orthez. In het seizoen 2016-2017 speelde Brussels voor het eerst op het Europese toneel (exit in de poules). De club uit de hoofdstad schopte het toen ook tot de finale van de play-offs, waarin Oostende met 3-1 te sterk was.

Met 4 op 13 staat Brussels momenteel voorlaatste in de EuroMillions League.