Pleidooien van start: 'Weinstein was machtig, maar ook een verkrachter'
Foto: EPA-EFE

Het proces van Harvey Weinstein (67) in New York is inhoudelijk van start gegaan. Rechter James Burke opende woensdag de zitting waarop zowel de aanklagers als de verdediging de openingspleidooien kunnen voeren. Weinstein wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting.

In het proces tegen de 67-jarige gevallen Hollywood-producer draait het om vijf aanklachten. Een vrouw beschuldigt Weinstein van verkrachting in 2013, een andere zegt dat hij haar in 2006 tot orale seks heeft gedwongen.

De aanklagers proberen aan te tonen dat Weinstein een serieverkrachter is die zijn macht misbruikt. 'De man die daar zit was niet enkel machtig in Hollywood, hij was ook een verkrachter', zei advocate Meghan Hast in haar openingspleidooi. Ze omschreef ook hoe Weinstein jonge vrouwen beloofde wegwijs te maken in Hollywood, om hen dan uiteindelijk naar zijn hotelkamer te lokken. Hast deed het verhaal van productieassistente Mimi Haleyi, die Weinstein leerde kennen op het filmfestival in Cannes en haar werk beloofde. Weinstein nodigde Haleyi laat op de avond uit op 10 juli 2006 op zijn appartement. Volgens Hast sloeg een vriendelijk gesprek snel om toen Weinstein Haleyi tot orale seks dwong, waarbij hij haar tampon uitrukte. 

Op een televisie in de rechtszaal werden beelden getoond van vermeende slachtoffers, of foto's om te bewijzen hoe machtig Weinstein was. Op één foto stond hij samen met Bill Clinton. 

'Seks met wederzijdse toestemming'

De verdediging zegt dan weer dat Weinstein geen 'roofdier' is, zoals de aanklagers beweren, maar dat de man seksuele contacten had met wederzijdse toestemming.  Volgens hen strookt het gedrag van de vrouwen niet met dat van een slachtoffer. Volgens Cheronis, de advocaat van Weinstein, zijn de getuigenissen vals en kan hij dat aantonen door liefdevolle berichten van de vrouwen aan Weinstein. 'Op een bepaald moment zal je zeggen, "Weinstein is onschuldig!"', zei Cheronis. 

Levenslange straf

Als Weinstein veroordeeld wordt voor de zwaarste aanklacht, ‘predatory sexual assault’, kan hij levenslang opgesloten worden. Alle twaalf juryleden moeten dan wel akkoord gaan met een veroordeling. De rechtszaak begon op zes januari en kan gemakkelijk twee maanden duren. Weinstein probeerde de zaak te verhuizen van de stad New York, waar de rechtszaak veel media-aandacht krijgt, naar Albany of de administratieve regio Suffolk, maar haalde bakzeil.

De voorbije drie jaar hebben meer dan tachtig vrouwen Weinstein publiekelijk beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, aanranding en enkelen zelfs van verkrachting. Sommige beschuldigingen gaan over vergrijpen die vele tientallen jaren geleden zouden hebben plaatsgevonden, en verjaard zijn.

Er wacht Weinstein ook nog een rechtszaak in Californië, waar hij wordt beschuldigd van verkrachting en seksuele aanranding in 2013.