Coronavirus eist 17 levens, Wuhan sluit openbaar vervoer en luchthaven
Foto: Photo News
De Chinese stad Wuhan, die het epicentrum vormt van de besmettingen met een nieuw type van het coronavirus, gaat tijdelijk het openbaar vervoer platleggen en de luchthaven sluiten. De lokale overheid annuleerde eerder ook al de festiviteiten voor Chinees Nieuwjaar, en raadt af in en uit de stad te reizen.

De stad Wuhan hoopt de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan door het openbaar vervoer af te sluiten. De maatregel gaat donderdagochtend om 10 uur lokale tijd in, de luchthaven en treinstations worden afgesloten voor uitgaande reizigers. De bus, metro en ferry wordt opgeschort.

Ook in China voeren de autoriteiten nieuwe regels in, met de festiviteiten voor Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht. De lokale overheid in Wuhan heeft publieke activiteiten tijdens de feestdagen verboden. De burgemeester vraagt aan inwoners om de stad niet te verlaten, en aan reizigers om de stad te vermijden opdat de kans op de verdere verspreiding van het virus verkleint. Bedrijven zoals Huawei en Citic Securities vragen hun werknemers om reizen naar Wuhan uit te stellen.

Het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nog niet beslist om de uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus als een noodsituatie te bestempelen. De beslissing kan enkel genomen worden na een 'gepaste overweging van al het bewijsmateriaal', zo verklaarde de WHO, die erop wijst dat de zaken snel evolueren. De gesprekken zullen donderdag worden voortgezet. Het WHO wil eerst nog meer informatie verzamelen, voor een beslissing wordt genomen. 

'De beslissing over het al dan niet uitroepen van een noodsituatie met internationale draagwijdte, is er een die ik zeer ernstig neem', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. 'Dit is een complexe situatie die nog evolueert.'

Dodental loopt op

Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in China is gestegen tot zeventien. Dat meldde het bestuur van de centrale provincie Hubei woensdag. Bij de laatste officiële balans was er nog sprake van negen doden gelinkt aan het virus. Meer dan 444 mensen zijn besmet in verschillende landen.

De besmettelijke longziekte werd eind december voor het eerst vastgesteld in Wuhan, de hoofdstad van van Hubei die 11 miljoen inwoners telt. De stad is een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China. Ook in Japan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand en de Verenigde Staten, net als in de Chinese territoria Macau en Hongkong is het nieuwe coronavirus al vastgesteld.

De reisklinieken informeren reizigers actief over het virus, en het reisadvies voor China wordt up-to-date gehouden. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers naar de stad Wuhan aan om dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen te vermijden.

België

In België is er geen reden tot grote ongerustheid over de nieuwe variant van het coronavirus, maar de waakzaamheid is wel verhoogd. Dat zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, aan Belga. 

België volgt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de lidstaten adviseren, legt Eyckmans uit. De ‘risk assessment group’, een team van experten onder leiding van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano, stuurt deze week extra informatie aan ziekenhuizen en artsen. Zo weten zij hoe ze het coronavirus herkennen, en hoe ze ermee moeten omgaan. Mocht er een geval opduiken, is het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel het referentiecentrum voor de opvang en behandeling op een veilige manier.

Professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen zegt dat heel Europa klaar is om te reageren, mocht het virus ons bereiken. Dinsdag dook een eerste besmetting op in de Verenigde Staten. ‘Europa heeft de nodige structuren en middelen om klaar te staan moest er zich een pandemie voordoen’, zegt Goossens. ‘Ik heb nog nooit zo’n snelle reactie en samenwerking gezien als in het geval van de uitbraak van het coronavirus.’