Na een debat van meer dan twaalf uur in de Senaat zijn de spelregels voor het Trump-impeachmentproces bepaald. Er mogen voorlopig geen nieuwe getuigen aan bod komen in de Senaat.

De spelregels voor het proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump liggen vast. Na een impeachmentonderzoek in het Huis van Afgevaardigden verhuisde het onderzoek naar de Senaat, waar het echte proces plaatsvindt.

De Democraten wilden al meteen laten beslissen dat nieuwe getuigen, die niet aan bod kwamen in het Huis van Afgevaardigden, opgeroepen mochten worden, maar dat is mislukt. De Democraten willen ex-veiligheidsadviseur John Bolton aan het woord laten. Die weet veel, en wil ook getuigen indien hij gedagvaard wordt. Dat kan in principe nog steeds, maar de beslissing daarover is uitgesteld tot na de pleidooien van beide partijen. Als de Republikeinen het been stijf houden, vallen die cruciale getuigenissen in het water. Ook een poging om documenten op te vragen bij verschillende overheidsinstellingen, botste op de Republikeinen. In de Senaat zijn de Republikeinen in de meerderheid, en de stemming verliep volgens de partijlijn. 

Senator Mitch McConnell, de Republikeinse voorzitter van de Senaat, gaf wel de toelating om bewijsmateriaal van het impeachmentonderzoek in het Huis voor te leggen tijdens het proces in de Senaat.

Later vandaag zal het proces starten, met een uiteenzetting van de impeachment managers. Over drie dagen krijgen de advocaten van Trump tijd om hun argumentatie uiteen te zetten. Volgende week zullen de senatoren dan 16 uur de tijd krijgen om vragen te stellen. Daarna zal de vraag of nieuwe getuigen en documenten aanvaard worden, weer op tafel komen. Volgens The New York Times zouden enkele Republikeinse senatoren dan wél open staan om nieuwe getuigen toe te laten. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig