ECB onderzoekt alternatief voor bitcoin
Foto: REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat samen met een aantal andere centrale banken de mogelijkheid bestuderen om eigen cryptomunten op te zetten. Ze hebben daarvoor een onderzoeksteam in het leven geroepen.

De ECB werkt voor het initiatief samen met de Bank of England, de Zweedse Riksbank, de Zwitserse nationale bank SNB, de Bank of Canada en de Bank of Japan. Ook de Bank for International Settlements (BIS), die ook wel wordt beschreven als de centrale bank voor centrale banken, doet mee aan het initiatief.

Grote afwezigen zijn de People’s Bank of China, die al aan een eigen cryptomunt werkt, en de Amerikaanse Federal Reserve. Die laatste houdt zich tot nu toe afzijdig van digitale munten.

De onderzoeksgroep gaat kijken in welke situaties cryptomunten, zoals bekend door de bitcoin, een voordeel opleveren. Bovendien wordt onderzocht welke functionele en technische ontwerpkeuzes gemaakt kunnen worden en hoe de verschillende digitale munteenheden onderling kunnen samenwerken. De betrokken banken willen ook kennis over opkomende technologieën delen.

Facebook

De interesse bij centrale banken om na te denken over cryptomunten is fel toegenomen sinds de Amerikaanse technologiegigant Facebook aankondigde aan zo’n munt - libra - te werken. De Franse centrale bank is van plan dit jaar met een eigen digitale munteenheid te experimenteren, zo kondigde ze eerder aan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig