In de Duitse stad Keulen hebben dinsdag zo’n tienduizend werknemers hun arbeidsplaats tijdelijk moeten verlaten omdat een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt moest worden. Ook het openbaar vervoer raakte zwaar verstoord.

De bom bevond zich aan de rechteroever van de Rijn in een buurt waar veel bedrijven hun zetel hebben, vlakbij de drukke spoorwegbrug Hohenzollern. Het explosief werd maandagavond bij toeval ontdekt op een bouwwerf. Het ging om een Amerikaanse bom van 500 kilo. 

Nabijgelegen gebouwen zoals de opera, meerdere kantoren en de studio’s van televisiezender RTL werden ontruimd, in totaal werden zowat tienduizend mensen geëvacueerd. Geen enkele trein mocht over de Hohenzollern. Het kleinere treinstation Messe-Deutz ging dicht, met vertragingen en annulaties als gevolg. Het luchtruim werd gesloten en ook het scheepvaartverkeer in de bewuste zone werd stilgelegd.

Om 12 uur begonnen de ontmijningsdiensten met hun werk, een uur later was de bom succesvol onschadelijk gemaakt. De geëvacueerde werknemers mochten daarop terugkeren.

Vondsten van uit de Tweede Wereldoorlog daterende vliegtuigbommen zijn geen zeldzaamheid in Duitsland. Geallieerde luchtbombardementen hebben de binnenstad van Keulen toen in grote mate verwoest.