Politieke afkeer voor racistische commentaren op De Panne: ‘De ontmenselijking gaat verder’
Conner Rousseau Foto: BELGA

De racistische commentaren op de migranten die in De Panne met een bootje op zee gingen, oogsten kritiek uit politieke hoek. Conner Rousseau (SP.A): ‘Hebben we dan niets geleerd uit het verleden?’ Hij krijgt bijval van ministers Bart Somers (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V).

In de reacties op het artikel van De Standaard op Facebook blijft het voorlopig opvallend civiel. In tegenstelling tot de reacties op de brandstichting op het asielcentrum in Bilzen in november 2019.

Maar elders verschijnen wel racistische commentaren op het bericht dat een groep migranten vanmorgen vroeg aan het strand van De Panne een poging ondernomen heeft om naar Groot-Brittannië te varen. Conner Rousseau, de nieuwe voorzitter van SP.A, plaatste reacties op de Facebook-pagina van de regionale zender Focus WTV op Twitter:

 

 

Prompt kreeg zijn oproep bijval. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) deelde zijn tweet: ‘Nooit buigen voor extremisme’, zei hij. Jong VLD deed hetzelfde. Ook minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) deelde haar verontwaardiging op Twitter: ‘Dit is zo laaghartig en triest. Niet mijn Vlaanderen.’ N-VA-voorzitter stelt dat het afkeuren van het migratiebeleid geen excuus is voor racisme. 'Nooit mag terechte onvrede over het Europees migratiebeleid zich omzetten in wrok naar mensen. In de Vlaamse natie die wij samen willen vormen is er geen enkele plaats voor racisme.'

Focus WTV heeft een boodschap aan de lezers geplaatst: ‘Beste Facebookfans, reageren kan, maar op een positieve en constructieve manier. We distantiëren ons van racistische en andere ongepaste reacties en zullen die ook verwijderen.’