Somers zet erkenning Antwerpse moskee op losse schroeven
Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) Foto: Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) start de procedure waarmee mogelijk de erkenning van de moskee Antwerp Islamic Association wordt ingetrokken. ‘De interne conflicten de goede werking van de moskee in het gedrang.’ Bevoegd Antwerps schepen Tom Meeuws (SP.A) bevestigt de problemen.

‘De problemen die binnen de moskee gerezen zijn hebben voor alle duidelijkheid geen link met extremisme’, zegt Somers in een persbericht. Wel ligt het probleem bij interne conflicten die al meer dan drie jaar aanslepen. Zo zou er een intern conflict zijn tussen het bestuur van de vzw en de erkende imam die werd aangeduid door de Belgische Moslimexecutieve.

De Antwerp Islamic Association is een Pakistaanse geloofsgemeenschap in de Antwerpse Seefhoek die in 2007 erkend werd. Provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) stuurde onlangs een brief naar Somers om de situatie binnen de geloofsgemeenschap aan te kaarten. In de brief schrijft Lemmens dat er sinds 2016 een crisissituatie bestaat.

De moskee-vzw zou de imam niet langer toelaten om de gebedsruimten te betreden en stelde een nieuwe imam aan die niet erkend is. Ook moest de politie al eens tussenbeide komen bij verhitte interne discussies, meldt Somers. Op basis van een onderzoek van de administratie adviseerde het Agentschap Binnenlands Bestuur om de opheffingsprocedure te starten.

‘Maatschappelijke relevantie van de geloofsgemeenschap is een van de voorwaarden om de erkenning te behouden’, merkt Somers op. ‘Er kan moeilijk sprake zijn van duurzame verankering binnen de gemeente als de conflicten jarenlang aanslepen. Bovendien is het voor ons niet aanvaardbaar dat essentiële administratieve en decretale bepalingen niet nagekomen worden en dat de erkende imam zomaar vervangen wordt door een nieuwe imam die niet erkend is.’

Er wordt nu advies ingewonnen van alle betrokken actoren. Daarna volgt een beslissing over de eventuele intrekking.

Antwerps schepen: 'Bestuursproblemen al langer bekend'

Ook Antwerps schepen voor Erediensten Tom Meeuws (sp.a) werd onlangs door het provinciebestuur aangeschreven over de problematiek van de vzw Antwerp Islamic Association. 'De interne bestuursproblemen binnen de moskee zijn ons al lang bekend', zegt Meeuws.

'In het recente verleden hebben we hierin altijd een bemiddelende rol gespeeld', vervolgt Meeuws. 'We begrijpen dat de moslimexecutieve en de betrokken instanties zich vragen stellen. We roepen de gemeenschap dan ook op om aan een eenheid van bestuur te werken.'
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig