Chinese rechtbank veroordeelt ex-topman Interpol tot 13,5 jaar cel voor corruptie
De rechtbank van Tianjin deelde deze foto van Meng. Foto: AFP

De Chinees Meng Hongwei, de voormalige topman van de internationale politieorganisatie Interpol, is tot een celstraf van dertien jaar en zes maanden veroordeeld. Hij moet ook een boete van 2 miljoen yuan (ruim 260.000 euro) betalen. Meng werd schuldig bevonden aan corruptie.

Meng Hongwei (65), voormalig viceminister van de Openbare Veiligheid, was in 2016 tot voorzitter van de internationale politieorganisatie gekozen. In september 2018 haalde hij de internationale krantenkoppen nadat zijn echtgenote meedeelde dat Meng vermist was geraakt toen hij op reis was naar China.

Ook Interpol verklaarde niet te weten waar zijn topman was. Pas nadat de internationale politieorganisatie bij de Chinese regering navraag had gedaan over Meng, gaf China toe dat hij was opgepakt.

Nu is de man door een rechtbank in Tianjin dus veroordeeld tot een celstraf van 13,5 jaar en een boete van 2 miljoen yuan. In juli vorig jaar had Meng voor de rechtbank al schuldig gepleit aan passieve corruptie. Volgens de Chinese staatsmedia zou hij voor van omgerekend 1,86 miljoen euro steekpenningen hebben aangenomen. Meng zou niet in beroep gaan tegen de uitspraak.