Greet Minnen naar tweede ronde, Alison Van Uytvanck en Kirsten Flipkens niet
Kirsten Flipkens Foto: afp

Na Alison Van Uytvanck (WTA 47) is ook Kirsten Flipkens (WTA 81) gesneuveld in de eerste ronde van de Australian Open. Greet Minnen (WTA 119) heeft zich dan weer wel voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de tweede ronde van een groot tornooi.

Kirsten Flipkens verloor dinsdag na een spannende driesetter van de Tsjechische Karolina Muchova (WTA 22). Na een gevecht van 2 uur en 26 minuten prijkte de 6-3, 2-6 en 7-6 (10/7) eindstand op het scorebord van court 13. Flipkens redde in de derde set drie matchballen, bij 5-2 en 5-4, maar ging toch onderuit in de beslissende tiebreak.

Voor de 34-jarige Flipkens was het haar twaalfde deelname aan het grandslamtoernooi in Melbourne. Een vierde ronde in 2013 (tegen Maria Sharapova) is haar beste resultaat. Vorig jaar moest de Kempense, net als deze keer, al na een ronde inpakken.

De 23-jarige Muchova, het twintigste reekshoofd, treft in de tweede ronde de Amerikaanse wildcard Catherine Bellis (WTA 600). Die haalde het met 6-0 en 6-2 van de Duitse Tatjana Maria (WTA 87).

Minnen wint opnieuw

De 22-jarige Greet Minnen, die voor het eerst in haar loopbaan de hoofdtabel van een grandslamtoernooi bereikte, versloeg in Melbourne in de eerste ronde de Wit-Russin Aliaksandra Sasnovich (WTA 94) in drie sets: 6-7, 6-4 en 5-7. De partij duurde meer dan 2,5 uur. In de volgende ronde wacht voor Minnen de Kazachse Elena Rybakina (WTA 26).

Minnen plaatste zich als qualifier voor haar eerste hoofdtabel op een Grand Slam. Ze versloeg in de kwalificaties achtereenvolgens de Australische Kaylah Mcphee (WTA 228), de Chinese Fang Ying Xun (WTA 220) en de Oostenrijkse Barbara Haas (WTA 143).

Van Uytvanck in twee sets onderuit

Alison Van Uytvanck (WTA 47) verloor eerder op de dag van de Française Fiona Ferro (WTA 63) in twee sets (6-2 en 6-1). De partij nam 1 uur en 15 minuten in beslag.

‘Het was mijn dag niet, ik ben teleurgesteld’, reageerde Van Uytvanck. ‘In het begin had ik wat stress en het was moeilijk om dat los te laten, om op het niveau te komen waarop ik had gehoopt. Fiona Ferro heeft zonder twijfel een van haar beste matchen gespeeld, op een top vijftig niveau’, aldus Van Uytvanck. ‘Jammer dat het me niet lukte om terug te komen naar 2-2 in de tweede set, want dan weet je het nooit. Ik vind het een moeilijk resultaat.’

‘Ik heb niet veel gespeeld en ik voelde dat ik moeite had om op adem te komen na een lange rally. Maar dat is niet de reden waarom ik verloren heb’, aldus de Vlaams-Brabantse. ‘Het is een Grand Slam, ik wilde het goed doen. Ik voel me in elk geval niet vervloekt. Ik ben maar een mens en er zijn ergere zaken dan een tennismatch verliezen.’

Van Uytvanck stond vijf keer eerder in Melbourne op de hoofdtabel. Ze sneuvelde telkens in de eerste ronde. In dit tornooi komt ze wel nog aan zet in het dubbelspel met haar partner Greet Minnen.

Belgiës nummer 1 Elise Mertens (WTA 17) zou dinsdag nog in actie komen tegen de Montenegrijnse Danka Kovinic (WTA 86), maar die wedstrijd werd verplaatst naar woensdag.