Nieuwe longziekte uit China nu ook opgedoken in Taiwan, dodental loopt op tot zes
Een gezin loopt met mondmaskers rond in de metro van Taipei. Foto: epa

Het nieuwe coronavirus is nu ook op het eiland Taiwan opgedoken. In totaal zijn ondertussen al zes mensen overleden, en ook het aantal besmettingen loopt snel op.

Een 89-jarige man stierf zondag nadat hij moeite had gekregen met ademhalen. Hij woonde in Wuhan, de stad in het centrum van het land waar de epidemie begon. Daarna zijn nog twee anderen gestorven, maar over hun identiteit heeft China niet gecommuniceerd. Dat brengt het totaal op zes. Er zijn nog eens 77 bijkomende gevallen vastgesteld van de longziekte. Daarmee zijn in het land al 291 bevestigde besmettingen gediagnosticeerd. Er staan ook 922 patiënten onder observatie.

Ook in de hoofdstad Peking zelf en in Shenzen, nabij de grens met Hongkong, is het virus opgedoken. In tegenstelling tot bij de mers-epidemie begin jaren negentig, maakt de Chinese overheid nu wél melding van vorderingen in het dossier. De Chinese autoriteiten bevestigden maandag dat het virus van mens op mens overdraagbaar is. Dat is bij twee mensen al gebeurd, zegt China. Maar ook zeker 15 medische hulpverleners zijn door het virus geïnfecteerd in Wuhan, waarschijnlijk door contact met de patiënten. 

Wuhan tracht met reisbeperkingen de verspreiding van het virus te stoppen. Groepen toeristen mogen de stad niet verlaten. De verkeerspolitie zal bovendien ook controles uitvoeringen bij privévoertuigen die Wuhan in- en uitrijden. Die zal nagaan of ze levende vogels of wilde dieren bij zich hebben.

Ook besmettingen in buitenland

De eerste besmettingen doen zich ook in het buitenland voor: eerder al in Japan, Zuid-Korea, Thailand en de Filippijnen, maar nu ook in Taiwan. Het virus werd vastgesteld bij een vrouw van in de vijftig, die onlangs een bezoek had gebracht aan Wuhan. De vrouw had koorts bij haar terugkeer in Taiwan en leed aan kortademigheid. Ze moest ook hoesten. Bij een nader onderzoek testte de vrouw positief op de nieuwe variant van het coronavirus.

Volgens de Taiwanese dienst voor rampenbestrijding (CDC) is de vrouw bij haar aankomst op de luchthaven onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis. Van zodra er duidelijkheid bestond over de infectie, is ze in quarantaine geplaatst.

Sinds dinsdag wordt in het Australische Brisbane een man in zijn woning in isolatie gehouden omdat hij symptomen van het coronavirus vertoont. Ook hij is onlangs nog in Wuhan geweest. Australië zal de inkomende reizigers uit de Chinese stad Wuhan screenen op het coronavirus. Per week zijn er drie rechtstreekse vluchten vanuit Wuhan naar Sydney. De inkomende reizigers zullen vanaf nu onderzocht worden door veiligheidspersoneel.