Directeur-generaal van Britse openbare omroep BBC stapt op
Tony Hall, nu nog directeur-generaal van de BBC. Foto: AFP

Tony Hall, de directeur-generaal van de BBC, verlaat komende zomer de Britse openbare omroep. Dat heeft hij maandag zelf bekendgemaakt. Hall zegt dat hij plaats maakt voor een opvolger, die de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst tussen de BBC en de regering van premier Boris Johnson moet voeren.

Hall stond zeven jaar lang aan het hoofd van de Britse openbare omroep. Hij zegt dat het om een ‘moeilijke’ beslissing gaat, die in het belang van de onderneming wordt genomen.

‘Ik hou van de BBC. Als ik mijn hart zou volgen, dan zou ik hier nooit willen vertrekken’, zegt Hall in een mededeling waaruit Britse media citeren. Door nu al een stap opzij te zetten, wil de 68-jarige topman zijn opvolger voldoende tijd geven om zich voor te bereiden op onderhandelingen met de Britse overheid over een nieuwe overeenkomst. De huidige overeenkomst loopt nog tot 2027, maar in het voorjaar 2022 is er wel een tussentijdse evaluatie gepland.

Die onderhandelingen dreigen voor de BBC erg lastig te worden. De Britse eerste minister Boris Johnson heeft onlangs nog vraagtekens geplaatst bij de huidige financiering van de openbare omroep. Johnson overweegt om het niet betalen van het kijk- en luistergeld niet langer strafbaar te maken. Nu ontvangt de BBC jaarlijks 154,50 Britse pond (182 euro) kijk- en luistergeld van elk Brits gezin met een televisietoestel. De door de omroep gemaakte TV-, radio- en online content bereikt 92% van de Britten.

Hall was in november 2012 aan het hoofd van de BBC gekomen, in de nasleep van de zaak Jimmy Savile. Die voormalige BBC-coryfee werd na zijn dood in verband werd gebracht met honderden gevallen van seksueel misbruik met minderjarigen. Na zijn vertrek bij de BBC wordt Hall directeur van de National Gallery in Londen, het wereldberoemde museum voor schilderkunst op Trafalgar Square.