Poetin schuift machtige procureur-generaal opzij
Foto: dpa

De Russische president Vladimir Poetin heeft beslist de procureur-generaal, Joeri Tsjajka, te vervangen. Hij was één van de machtigste mannen in het land, maar werd al jarenlang in verband gebracht met corruptie en criminele activiteiten. Een officiële reden voor het ontslag is niet meegedeeld.

De 68-jarige Tsjajka bekleedde de functie sinds 2006. Hij zal worden vervangen door de 44-jarige Igor Krasnov, adjunct-directeur van het Russische onderzoekscomité, dat belast is met misdaadonderzoeken in het land.

‘Joeri Tsjajka is van zijn functies ontheven met het oog op zijn transfer naar een andere positie’, aldus het Kremlin, zonder verdere details te geven. De Federatieraad, het Hogerhuis van het Russische parlement, moet de wissel nog bevestigen. Dat is echter een formaliteit, die woensdag zal plaatsvinden.

Tsjajka was minister van Justitie van 1999 tot 2006. Hij werd beschouwd als een van de machtigste mannen in de Russische staat, aangezien hij zich al sinds het aantreden van Poetin in het centrum van de Russische justitie bevond. De afgelopen jaren beschuldigde de oppositie hem ervan een groot persoonlijk fortuin te hebben verzameld tijdens zijn carrière. Zelf ontkent hij dat.

Opvolger

Igor Krasnov kwam in 2007 bij het onderzoekscomité. Hij leidde het onderzoek naar de moord op oppositielid Boris Nemtsov in 2015 en de moorden op advocaat Stanislav Markelov en de journaliste Anastasia Baboerova in 2009.

Grondwetswijziging

Vorige week kondigde de Russische president een grondwetshervorming aan. De voltallige Russische regering nam daarop ontslag. Het hoofd van de Russische belastingsdienst, Michail Misjoestin, werd daarop benoemd tot premier.

De aangekondigde grondwetshervorming leidt tot hypotheses over de politieke toekomst van president Poetin, na het einde van zijn laatste presidentsmandaat in 2024.