New York Times steunt twee Democratische presidentskandidaten
Amy Klobuchar en Elizabeth Warren Foto: AFP

De opinieredactie van The New York Times schaart zich in de voorronde van de presidentsverkiezingen van dit jaar uitzonderlijk achter twee kandidaten van de Democraten. Zowel Amy Klobuchar als Elizabeth Warren zou volgens de opinieredactie een goede opvolger van Trump zijn.

Tot die vaststelling komt de opinieredactie van The New York Times na gesprekken met de Democratische kandidaten. Die schaart zich traditioneel achter één kandidaat. Trump hoeft alvast niet op die steun te rekenen: de krant noemt hem ‘een bedreiging voor de democratie’.

De keuze voor uitgerekend Klobuchar en Warren verbaast op het eerste gezicht. Het zijn, zoals de redactie in een uitgebreid opiniestuk beaamt, kandidaten die er een heel andere visie op nahouden. Warren is een kandidaat van de linkerzijde, terwijl Klobuchar meer voor het centrum van de partij staat.

Maar nu de Republikein Donald Trump al ruim drie jaar het land verdeelt, ziet The New York Times niet één duidelijk toekomstscenario, maar twee mogelijke alternatieven: ofwel kiezen de Democraten voor een kandidaat die na Trump de brokken lijmt en het oude systeem herstelt, ofwel gaan ze voor iemand die een nieuwe weg inslaat. ‘Zowel het radicale als het realistische model is ernstig te overwegen. Als er ooit een moment is om open te staan voor nieuwe ideeën, dan is het nu. Als er ooit een moment is om stabiliteit te zoeken, dan is het nu’, motiveert de opinieredactie die tweespalt.

Voor wie voor de stevige breuk kiest, gaat de keuze voor The New York Times tussen Warren en Bernie Sanders. Warren is volgens de opinieredactie beter geplaatst. Sanders zou het land te sterk verdelen, en te veel beloven. Bovendien zijn er twijfels bij zijn gezondheid. Warren zou ook een duidelijkere visie op het te voeren beleid hebben, concludeert de krant na een vergelijking.

Bij de centrumkandidaten gaat de voorkeur ook naar een vrouw: Amy Klobuchar. Dat ze als senator van alle partijen lof kreeg, zou haar kunnen toelaten het land opnieuw te verenigen, en tegelijk progressieve plannen te kunnen laten goedkeuren.

Dat de krant zich niet louter achter één van de twee vrouwen schaart, heeft de partij aan zichzelf te danken, aldus de opinieredactie. Het debat over welke toekomst de partij voor ogen heeft, zullen de Democraten zelf moeten voeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig