Leo Hellemans uit pensioen teruggeroepen: ‘VRT niet in crisis, probleem aan top moest worden opgelost’
Foto: BELGA

Na het ontslag van Paul Lembrechts moet Leo Hellemans als ceo ad interim de rust doen terugkeren bij de VRT. Het is niet de eerste keer dat hij inspringt.

De Vlaamse regering heeft beslist om ceo Paul Lembrechts opzij te schuiven na een conflict aan de top van de VRT. ‘Nu volgt een afkoelingsperiode met Leo Hellemans als ceo’, kondigde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aan. ‘Hij heeft jarenlange ervaring bij de openbare omroep, hij kent de betrokkenen, en is de geschikte persoon om de rust te laten terugkeren.’

Van 2014 tot 2016 sprong Hellemans al eens in als gedelegeerd bestuurder, nadat toenmalig ceo Sandra De Preter ziek was uitgevallen. Zijn lange ervaring bij de openbare omroep, zijn mensenkennis en zijn talent voor overleg pleiten in zijn voordeel, klonk het toen ook. Hij ligt goed bij het personeel en ook bij de bonden.

Hellemans is dan ook geen groentje bij de VRT. Hij begon in 1976 bij Omroep Oost-Vlaanderen en was daarna sportjournalist, hoofdredacteur van de nieuwsdienst en algemeen directeur productie. Hij speelde een sleutelrol in de heropstanding van de openbare zender na de klappen die die kreeg bij de lancering van VTM in 1989.

In 2016 ging hij met pensioen. Nu gaat hij op vraag van de Vlaamse regering enkele maanden terug aan het werk.

Hellemans liet op de persconferentie verstaan dat hij zijn taak met gemengde gevoelens opneemt. ‘Ik vind het bijzonder jammer dat de bemiddelingspoging niet gelukt is. Voor alle duidelijkheid: ik ben geen crisismanager, de VRT is niet in crisis, iedereen mag fier zijn op dit huis. Alleen het probleem aan de top van de VRT moest worden opgelost.’

De Vlaamse regering zal nu de procedure uitschrijven om tot een nieuwe ceo te komen. Die zoektocht moet tegen de zomer afgerond zijn. In tussentijd zal Hellemans de onderhandelingen voor de nieuwe beheersovereenkomst voorbereiden.