Balenciaga gaat na meer dan vijftig jaar weer haute couture maken
Foto: ISOPIX

Balenciaga heeft zopas bekendgemaakt dat het opnieuw haute couture zal maken. Het merk stopte ermee in 1968, toen Cristóbal Balenciaga zelf zijn atelier sloot. De eerste nieuwe collectie in vijftig jaar wordt in juli voorgesteld.

Tijdens de laatste modeshow van Balenciaga was al een shift merkbaar. In plaats van luxueuze streetwear, de stijl waarmee creatief directeur Demna Gvasalia doorbrak en van het Franse modehuis opnieuw een grote naam maakte, werden er weer pompeuze jurken de catwalk opgestuurd. Nu kondigt het label bovendien aan dat het opnieuw haute couture gaat maken en daarmee terugkeert naar zijn roots.

Oprichter Cristóbal Balenciaga was namelijk een couturier in hart en nieren. Zo noemde Coco Chanel hem ooit ‘de enige couturier ter wereld in de echte betekenis van het woord’, waarna ze er nog ‘alle anderen zijn gewoon modeontwerpers’ aan toevoegde. Ook Christian Dior verweest naar hem als 'onze grootmeester' . 

Toen hij in 1968 zijn modehuis stopzette, stierf ook zijn couture mee uit. Later kwam Balenciaga in Franse handen terecht en vandaag is luxegroep Kering de eigenaar. In een mededeling die werd vrijgegeven, schrijft Gvasalia dat het voor hem een plicht was om Balenciaga weer mee te nemen naar de oorsprong van het label. ‘Couture is voor mij een onontgonnen vorm van creatieve vrijheid en een platform voor innovatie. Couture staat boven de trends. Het is een uitdrukking van schoonheid op het hoogste esthetische en kwalitatieve niveau.’ Sinds Gvasalia in 2015 artisitiek directeur werd, heeft hij zich verdiept in het werk van Balenciaga. 

Het merk zal nu een team van tien mensen aanstellen om enkel haute couture te maken. Ze zullen in de originele salons werken op het historische adres Avenue George V. 

Gaultier

Deze aankondiging komt er een paar dagen nadat Jean Paul Gaultier aankondigde te stoppen met haute couture. Hij viert vijftig jaar in de modebranche met een show die tevens zijn afscheid betekent. Toch betekent dat niet het einde van zijn haute-couturemerk. Wat het nieuwe project dat hij lijkt aan te kondigen, precies inhoudt, is nog niet bekend.