De ‘Nightjet’ is maandag kort voor 11.00 uur vanuit Oostenrijk aangekomen in Brussel-Zuid. Het is de eerste reguliere nachttrein die in ons land rijdt sinds 2003. Minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) en NMBS-ceo Sophie Dutordoir stonden de trein persoonlijk op te wachten.

De trein kwam zonder vertraging aan. De nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB had er een rit van ongeveer 14 uur op zitten vanuit Oostenrijk.

Voor de verbinding werkt ÖBB samen met de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Zij levert niet alleen de locomotief voor het Belgische gedeelte van de reis, maar ook treinbegeleiders en treinbestuurders.

De reis Wenen-Brussel met de trein zorgt voor tot tien keer minder CO2-uitstoot dan dezelfde reis doen met het vliegtuig, benadrukten de spoormaatschappijen maandag.

Vanuit Brussel kan je op maandag en donderdag richting Oostenrijk vertrekken. In de omgekeerde richting vertrekt de nachttrein op zondag en woensdag. Er zijn stops in onder meer de Duitse steden München, Nürnberg en Passau, en in Oostenrijk in Innsbruck, Linz en Wenen. In ons land houdt de trein halt in Luik, Brussel-Zuid en Brussel-Noord.