Doodrijder van Merel De Prins moet niet terug naar de cel
A. tijdens de rechtszaak in 2016 Foto: Marc Gysens
Muhammed Aytekin (23), de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Hij moest na een politiecontrole opnieuw voor de rechtbank verschijnen, maar gaat voor die nieuwe feiten vrijuit. De ouders van Merel De Prins reageren vol onbegrip op de beslissing.

Dat heeft de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank beslist. Eind november was gemeld dat Aytekin in Sint-Pieters-Leeuw was tegengehouden in een onverzekerd voertuig, waarin hij weliswaar als passagier zat, maar waarvan hij de eigenaar zou zijn geweest.

Volgens de strafuitvoeringsrechtbank hebben zijn advocaten documenten voorgelegd waaruit bleek dat de bewuste wagen niet Aytekins eigendom was en dat die wagen wel verzekerd was.

Voorwaarden

De strafuitvoeringsrechtbank heeft de man wel elf voorwaarden opgelegd. Zo moet hij vast werk hebben, een aangepaste psychosociale begeleiding volgen, de slachtoffers vergoeden en uit hun buurt blijven. Dat betekent dat hij zich niet mag vertonen in grote delen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of in Leuven, Vilvoorde, Eppegem en Zemst.

'Mijn cliënt probeert nu zijn leven opnieuw op te bouwen', zei Hans Rieder, de advocaat van Aytekin, na de uitspraak. 'Maar hij moet daar wel de kans voor krijgen. Het lijkt me dan ook het beste dat de media wat minder aandacht aan hem gaan besteden, dat is ook beter voor de slachtoffers. Zo krijgen ook zij een rustperiode. In dit dossier zijn ze de voorbije maanden door de media fout geïnformeerd, waardoor ze erg verontrust zijn.'

Geen begrip

'Ik heb hier geen woorden voor', reageerde de moeder van Merel De Prins. 'Vijf jaar gevangenisstraf is vijf jaar, ik kan deze beslissing niet begrijpen.'

Vluchtmisdrijf

Aytekin werd in 2016 veroordeeld voor de aanrijding waarbij Merel De Prins om het leven kwam. De chauffeur pleegde na het ongeval vluchtmisdrijf naar het buitenland, maar gaf zich uiteindelijk vrijwillig aan. Hij bleek allesbehalve aan zijn proefstuk toe en had op het moment van het ongeval al een zoveelste rijverbod. Aytekin kreeg een celstraf van vijf jaar effectief opgelegd, maar mocht in oktober 2018 de gevangenis vervroegd verlaten, met een enkelband.