Maleisië stuurt afvalcontainers terug naar België
De Maleisische minister Yeo Bee Yin (tweede van links) laat afvalcontainers terugsturen naar het land van herkomst. Foto: AFP

Maleisië heeft 150 containers met illegaal plastic afval teruggestuurd naar de landen van herkomst. Binnenkort gaan er ook weer acht richting ons land uit.

De Maleisische autoriteiten willen niet dat het land een stortplaats wordt voor de ontwikkelde landen. Maleisië zei 150 containers met 3.737 ton afval te hebben teruggestuurd, waarvan 43 naar Frankrijk, 42 naar het Verenigd Koninkrijk, 17 naar de Verenigde Staten en 11 naar Canada. Vorig jaar hield Maleisië al een gelijkaardige actie

Binnenkort gaan er nog eens 110 containers retour, waarvan 60 naar de Verenigde Staten, 15 naar Canada, 14 naar Japan, 9 naar het Verenigd Koninkrijk en 8 naar België, aldus de minister van Milieu Yeo Bee Yin.

Volgens de minister stonden de afvaluitvoerende landen en zeevaartmaatschappijen in voor de kost van de terugkeer. Haar ministerie ‘zal blijven vechten tegen de vervuiling’, zei ze aan journalisten in de stad Butterworth, met een grote haven waar verschillende van de containers zijn vertrokken.

China besliste in 2018 om de deur te sluiten voor het grote deel van het plastic afval. Talloze Chinese recyclagebedrijven trokken naar Maleisië, wat leidde tot een toestroom aan (vaak illegaal) afval.

De recyclagecapaciteit in Maleisië ligt sterk onder de aankomende hoeveelheid afval. Sommige plaatsen zijn bedolven onder afval.

Maleisië staat met de maatregel niet alleen. Ook Indonesië en de Filipijnen zonden al afval terug naar de afzenders.