Anuna De Wever en Adélaïde Charlier terug in België
Charlier, Hoerée en De Wever bij hun vertrek naar Zuid-Amerika (archiefbeeld) Foto: BELGA

Youth for Climate-boegbeelden Anuna De Wever, Adélaïde Charlier en Josefien Hoerée zijn maandagochtend aangekomen in België na een reis van meer dan drie maanden in Zuid-Amerika. De meisjes kwamen met een containerschip aan in Duinkerke. ‘Ik ben blij dat we met onze ervaringen aan het werk kunnen in België’, zegt De Wever

Het avontuur voor de drie Belgische klimaatactivistes begon op 2 oktober toen ze per zeilboot vertrokken op hun Sail to the COP. De bedoeling was om begin december in Chili de klimaattop in Santiago bij te wonen, maar de onrusten in het land gooiden roet in het eten. Anuna, Adélaïde en Josefien raakten dan ook niet tijdig terug in Madrid, want vliegen was voor hen geen optie. Twee weken geleden gingen ze aan boord van een containerschip terug naar Europa. Nu zijn ze eindelijk terug thuis.

‘Ik ben heel blij dat ik terug ben. Het was een geweldige reis, maar ik ben heel blij dat we met al onze ervaringen nu terug aan het werk kunnen in België’, vertelt Anuna De Wever. ‘We nemen de ervaring mee van de reis die we in het Amazonewoud hebben gemaakt. De Amazone is een van de belangrijkste longen van de aarde en moet een prioriteit zijn van iedereen. Dus ook Europa en België moeten hier meer aandacht voor hebben’, vindt De Wever.

Er ligt dan ook meteen werk op de plank voor de klimaatactivisten, want ze willen druk blijven zetten op de Belgische politici. Ze willen de volgende federale regering duidelijk maken dat het klimaatbeleid nog ambitieuzer moet en eisen dat er een klimaatwet komt.

Oceaan

Op 7 februari is er de volgende klimaatmars van de jongeren. De Schoolstrike for the Oceans moet specifiek de aandacht vestigen op onze oceanen. ‘De planeet bestaat voor 70 procent uit water en dus is het belangrijk dat we hier goed voor zorgen. Gedaan met plastic vervuiling en overbevissing, maar ook het stijgende zeeniveau is héél belangrijk voor België. We zijn een kustland, en in 2100 zullen er meer dan 620.000 Belgen moeten verhuizen door het stijgende water’, stelt De Wever.