Nieuwe longziekte eist derde dode in China
Foto: REUTERS
In China is een derde persoon gestorven aan een nieuwe variant van het coronavirus. Er werden ook ongeveer 140 nieuwe gevallen van het virus vastgesteld, wat de ongerustheid in het land nog verder doet toenemen. Ook in Zuid-Korea is het virus opgedoken.

De meeste gevallen werden tot nu toe gesignaleerd in Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners en een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China. In die stad zijn dit weekend 136 nieuwe gevallen geregistreerd. In Peking bleken, voor het eerst, twee personen besmet met de ziekte en ook in de provincie Guangdong werd het virus bij één persoon vastgesteld.

Ook in Zuid-Korea is een eerste besmetting vastgesteld. Het zou gaan om een 35-jarige Chinese vrouw, die per vliegtuig aankwam uit Wuhan. Ze had zaterdag een ziekenhuis in Wuhan geraadpleegd vanwege een verkoudheid. Ze kreeg er medicijnen voorgeschreven en stapte zondag op een vlucht naar de Zuid-Koreaanse luchthaven in Incheon, waar haar symptomen werden ontdekt. Ze werd in quarantaine geplaatst.

Ook in Japan en Thailand zijn al gevallen van het virus opgedoken. Verschillende luchthavens in buurlanden van China voeren daarom met warmtescanners koortscontroles in voor reizigers. Ook in een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan.

In China zelf zijn geen reisbeperkingen opgelegd. Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis.

Sars

De ziekte is een nieuwe variant van het coronavirus. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals het Sars- en Mers-virus. Gevreesd wordt dat dit nieuwe virus Sars-proporties kan aannemen - in 2002 en 2003 kwamen door Sars 650 mensen om in China en Hongkong.