Facebook noemt Chinese president Mr. Shithole
Facebooks bijdrage maakte de diplomatieke ontmoeting niet gezelliger. Foto: REUTERS

Facebook excuseert zich bij de Chinese president Xi Jinping. Het liep fout toen de socialenetwerksite de naam van de president vanuit het Birmaans vertaalde naar het Engels. Zo werd Xi Jinping ‘Mr. Shithole’. Volgens Facebook ligt een ‘technisch probleem’ aan de oorzaak van de blunder.

De weinig flatterende vertaling kwam aan het licht op de tweede dag van Xi Jinpings bezoek aan Myanmar. De president ontmoette er Aung San Suu Kyi, het de facto staatshoofd van het Zuidoost-Aziatische Myanmar, om de bilaterale relaties aan te sterken en enkele lucratieve deals te sluiten.

Facebook noemt Chinese president Mr. Shithole

Op de officiële account van Aung San Suu Kyi verscheen de aankondiging van de ontmoeting in het Birmaans en in het Engels, die vertaling werd automatisch gemaakt door Facebook. Daardoor leek het alsof de Myanmarese politica en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (1991) de president Mr. Shithole noemde en dus weinig vredelievende taal sprak.

Facebook laat weten dat ze het technisch probleem heeft opgelost dat de foutieve vertaling heeft veroorzaakt. ‘Dit had niet mogen gebeuren en we zijn stappen aan het zetten om te garanderen dat zoiets in de toekomst niet meer zal voorvallen.’

Facebook stelt dat de naam Xi Jinping niet was opgenomen in de database die vanuit het Birmaans naar het Engels vertaalt. ‘Wanneer data voor een woord ontbreken, raadt het systeem de vertaling door het te vervangen met vergelijkbare lettergrepen’, meldt de multinational.