Hommeles bij de Democraten: Joe Biden beschuldigt Bernie Sanders ervan een 'fake video' te verspreiden over hem. Volgens Sanders stelde Biden in 2018 voor om, net zoals de Republikein Paul Ryan, te besparen in de sociale zekerheid. Maar volgens factcheckers is eigenlijk het tegendeel waar en was Biden net aan het spotten met Ryan. Maar ook Bidens beschuldigingen aan het adres van Sanders zijn niet helemaal correct.

Waar Sanders al langer naar verwijst - namelijk dat Biden meer dan hem bereid is om compromissen te zoeken met de Republikeinen, en er met Biden als president meer kans is op besparingen in de sociale zekerheid - klopt dan weer wel. Biden staat open voor een entente met de Republikeinen, en in het verleden heeft Biden in het Congres herhaaldelijk gezegd dat er bespaard moet kunnen worden in de sociale zekerheid.

Het voorstel van George W. Bush uit 2005, om de sociale zekerheid te privatiseren, heeft Biden wel altijd van tafel geveegd. En dat Biden tijdens die speech in 2018 letterlijk Paul Ryan citeerde, en zo navolging wou geven aan zijn woorden, klopt niet.