Zonder hefboom kan Groen alleen roepen: 'Maak een regering’
Foto: BELGA

Stop de verrotting en maak een regering. Die oproep lanceerde Groen-voorzitster Meyrem Almaci zaterdag in haar nieuwjaarstoespraak. Veel meer kunnen de groenen niet doen, want zij hebben geen hefboom om de onderhandelingen te sturen.

Zeker nu de Green Deal bovenaan de Europese agenda staat, voelen de groenen zich gesterkt in de overtuiging dat hun recepten de juiste zijn. Maar de groenen kunnen alleen maar lijdzaam toezien hoe de federale regeringsvorming nu al meer dan zeven maanden slingert tussen paars-geel en paars-groen. En de voorbije weken gaat de aandacht opnieuw vooral naar paars-geel. Groen en zusterpartij Ecolo hebben de informateurs de voorbije weken amper gehoord. Maar aangezien Groen in deze onderhandelingen geen enkele hefboom heeft, kunnen ze niet meer doen dan roepen in de woestijn dat er dringend een regering moet gevormd worden. 

‘Maak een regering. Het is genoeg geweest. Niks kan werken als je het niet wil laten werken. Je kan geen huis bouwen als je belangrijkste instrument verrotting is', riep Almaci zaterdagavond in haar nieuwjaarstoespraak dan ook nog eens op. Ze noemde geen partijen, al merkte ze wel op dat er geen meerderheid is om het land te splitsen. ‘Er is wel een meerderheid om het te doen samenwerken. Onze politiek is ten prooi gevallen aan onwil en sensatiezucht. En mensen hebben dat door.’ Een sneer naar N-VA.

Maar in de wandelgangen viel ook heel wat frustratie te horen over de weifelende houding van CD&V. De christendemocraten zijn noodzakelijk om het paars-groene pad in te slaan, zeker nu de PS Brusselaar Emir Kir uit de partij heeft gezet. Bij de Ecolo-delegatie - aanwezig op de receptie - viel weliswaar ontgoocheling te horen over de niet-benoeming van Zakia Khatabbi bij het Grondwettelijk Hof, maar werd ook duidelijk gemaakt dat die dissonante noot de vorming van een regering met een paars-groene as niet in de weg staat. 

Almaci herinnerde er aan dat Groen meer dan tien jaar geleden met een Green Deal op de proppen kwam. ‘We waren dromers. We bouwden luchtkastelen. We werden weggezet als naïeve wereldverbeteraars’, stelde de voorzitster. Vandaag is er echter de ambitieuze Green Deal van de Europese Commissie, maar hinkt ons land vreselijk achterop, ging Almaci voort. ‘Elke dag zonder daadkrachtige, progressieve, groene regering vallen we verder achterop.’

De recepten van Groen zijn investeren in openbaar vervoer en hernieuwbare energie, een klimaatneutraal België in 2050, uitkeringen boven de armoedegrens, een minimumpensioen van 1.500 euro, hogere minimumlonen en een beter evenwicht tussen werken en privé. De partij waakt erover groen én sociaal te zijn.

Daarbij zette ze zich af tegen de beslissingen van de nieuwe Vlaamse regering. ‘Jambon I blijft, ondanks een historische pandoering voor de Zweedse partijen - de zwaarste afstraffing voor een regering in 20 jaar - volharden in de boosheid. De besparingen op cultuur, op betaalbaar wonen voor mensen met een handicap, op zelfmoordpreventie, zijn een teken aan de wand’, zei Almaci. ‘Mensen snakken naar zorg, zekerheid en houvast en het enige wat ze krijgen is wantrouwen en egoïsme.’

De beslissing of Almaci haar voorzitterschap mag combineren met haar zitje in het Vlaams Parlement werd overigens bij gebrek aan tijd uitgesteld tot een volgende vergadering van de Politieke Raad bij Groen.