Al meer dan 162.000 mensen geëvacueerd door vulkanische activiteit op Filipijnen
De dorpen in de omgeving van de vulkaan Taal liggen omhuld in een dikke aswolk. Foto: AP

Door de activiteit van de vulkaan Taal, ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla, hebben al meer dan 162.000 mensen hun huis moeten verlaten.

De kans op een gevaarlijke explosie blijft namelijk bestaan, zo meldt het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie. De politie heeft iedereen binnen een radius van 14 kilometer rond de vulkaan daarom aangemaand te vertrekken.

Het vulkanologische instituut heeft de afgelopen 24 uur ‘een voortdurende uitstoot van stoom en verschillende kleine explosies’ waargenomen. Die explosies zorgden voor rookpluimen van 50 tot 600 meter hoog.

Ook zijn er voortdurend aardbevingen waargenomen, wat wijst op magma dat zich een weg naar boven zoekt, klinkt het.

De vulkaan Taal lig in het midden van een meer in de provincie Batangas, 66 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Al sinds eind vorige week geldt gevaarniveau 4, op een maximum van 5. Volgens de lokale autoriteiten zijn eerder twee mensen omgekomen tijdens hun vlucht. Ze kregen een hartaanval. Ook een vrachtwagenchauffeur liet het leven. Hij verloor de controle over het stuur omdat hij door een regen van as niet genoeg zag.