Stemacteur The Simpsons weigert nog langer Apu in te spreken
Foto: The Hollywood Archive
De Amerikaanse stemacteur Hank Azaria heeft aangekondigd niet langer de stem van The Simpsons-figuur Apu te willen inspreken voor de wereldberoemde tekenfilmserie. Het figuur van de supermarkteigenaar uit India ligt al jarenlang onder vuur, wegens beschuldigingen van racisme.

Hank Azaria spreekt voor The Simpsons de stemmen in van onder meer barman Moe Szyslak, politiecommissaris Chief Wiggum en de sarcastische stripwinkeleigenaar Comic Book Guy.

Tot recent sprak Azaria ook Apu Nahasapeemapetilon in, de uit India afkomstige uitbater van supermarkt Kwik-E-Mart die knoeit met vervaldata en meermaals per seizoen overvallen wordt. Daar komt nu echter definitief een einde aan, zo zegt hij tegen de filmblog Slashfilm.

Azaria: 'Het enige wat vaststaat, is dat ik de stem van Apu niet langer zal inspreken, tenzij er een mogelijkheid is om die op de een of andere manier aan te passen. Het is een beslissing die we bij The Simpsons samen hebben genomen. Iedereen is ermee akkoord gegaan. Dit voelt voor iedereen als de juiste beslissing.'

Jarenlange kritiek

De makers van The Simpsons krijgen al veel langer kritiek voor de clichés die ze gebruiken bij het neerzetten van Apu als een Indiase immigrant, inclusief zwaar accent. In 2017 maakte de Amerikaanse komiek Hari Kondabolu, die zelf ook Indiase roots heeft, hierover de documentaire The problem with Apu. Daarin beargumenteert Kondabolu waarom Apu een problematische stereotypering is van Aziaten.

Een jaar later gingen de makers van The Simpsons in op die beschuldigingen. 'Iets dat tientallen jaren werd geprezen en als niet-beledigend gold, is nu politiek incorrect. Wat moet je ermee?', werd toen door Lisa Simpson in een aflevering gezegd. Op Twitter oogstte de aflevering heel wat kritiek. Ook in 2018 zei The Simpsons-bedenker Matt Groening in een interview met USA Today dat hij 'niet echt' iets te zeggen had over alle kritiek. 'Ik ben trots op wat we doen in onze show. Volgens mij leven we in tijden waarin iedereen graag doet alsof hij zich beledigd voelt'.

Toch doken sinds 2018 ook al regelmatig de geruchten op dat Apu stilaan zou verdwijnen uit de langlopende tekenfilmserie. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig