Lichtshow, aftelklok en speciale munt: zo gaan Britten de Brexit vieren
Een Londense taxichauffeur wappert met de Union Jack. Foto: Adam Ferguson/The New York Times

Een geldinzamelingsactie om de klokken van de Big Ben te laten luiden, komt er niet meer. Toch wil de Britse premier Boris Johnson de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, 31 januari, niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De viering is nodig, zo klinkt het bij de diensten van premier Johnson, om ‘de maatschappelijke tegenstellingen te helen en gemeenschappen weer bij elkaar te brengen’. De heftige discussies rond het vertrek uit de Europese Unie hebben de afgelopen jaren grote verdeeldheid gezaaid tussen voor- en tegenstanders.

Op 31 januari heeft Johnson nog een vergadering met zijn regering in het noorden van Engeland. Alle gebouwen van de overheid zullen dan in feestelijk licht baden, zo meldt zijn kabinet in een e-mail. En uiteraard zal overal ook de Union Jack, de nationale vlag, wapperen. Daarnaast is er de obligate toespraak van premier Johnson.

Aan Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier, zal dan weer een digitale aftelklok geprojecteerd worden. Ten slotte wordt ook een speciale Brexit-munt van 50 pence geslagen, met daarop de woorden ‘vrede, welvaart en vriendschap met alle landen’.

Big Ben geschrapt

Opvallend genoeg spreken de diensten van Johnson niet langer over het luiden van de Big Ben, de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. Vier dagen geleden nog riep Johnson de Britten nog op om daarvoor geld in te zamelen.

 

De Londense klokkentoren wordt namelijk sinds augustus 2017 gerenoveerd. Om op 31 januari de Big Ben te kunnen luiden, moesten allerlei tijdelijke aanpassingen aan de werf worden uitgevoerd, wat een half miljoen pond zou kosten.

Intussen was al bijna de helft van dat bedrag ingezameld, zo’n 225.000 pond. Toch zullen op 31 januari geen ‘Big Ben bongs’ te horen zijn. Volgens het Lagerhuis zou al het werk om de klok eenmalig te laten luiden, de noodzakelijke renovatiewerken onherroepelijke vertraging laten oplopen. Daarop kwamen dan weer furieuze reacties van Brexiteers, die meenden dat de feestelijkheden werden gedwarsboomd door bureaucraten.