Geslachtsvrije verkeersborden in Vlaanderen? 'Goed idee'
Foto: pixabay
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) ziet wel wat in het initiatief van de Zwitserse stad Genève. Die heeft een hele resem verkeersborden in de stad gender- of geslachtsneutraal gemaakt.

Daar waar vroeger vaak het silhouet van een man een verkeersbord sierde, zijn in Genève er nu ook andere versies terug te vinden: van volwassenen met kinderen over zwangere vrouwen en holebikoppels tot mensen met een wandelstok. Genève zegt de ‘zichtbaarheid van vrouwen’ te willen vergroten. ‘De alomtegenwoordigheid van mannen versterkt het idee dat sommige mensen, vooral vrouwen maar ook minderheden, minder in het openbaar thuishoren’, zegt de socialistische burgemeester Sandrine Salerno.

Salerno vindt dat ook transgenders, gehandicapten en mensen met overgewicht op de borden moeten komen. De oude borden zijn niet vernietigd, maar worden opgeslagen.

'Stap in de goede richting'

Bart Somers – die het over een 'goed idee heeft' – geeft aan te willen bekijken of dit ook bij ons nodig is. 'Dit alleen zal de wereld niet veranderen', aldus Somers, 'maar het is een stap in de goede richting.' Ook in Genève klinkt het dat 'als je niks doet, je de ongelijkheid niet in vraag stelt.' 

Eerder paste Nieuw-Zeeland al enkele verkeersborden aan, onder meer een bord dat waarschuwde voor 'werkmannen'.