De longziekte die in China al twee dodelijke slachtoffers maakte, blijft zich verspreiden en komt nu ook voor in Japan en Thailand. Amerikaanse luchthavens nemen maatregelen.

Minstens drie Amerikaanse luchthavens, JFK (New York), San Francisco en Los Angeles, nemen extra veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat de mysterieuze longziekte, die al twee levens heeft geëist in China, zich verspreidt richting de Verenigde Staten. Dat doen ze naar aanleiding van nieuwe cijfers die de Chinese autoriteiten zaterdag hebben vrijgegeven. Daaruit blijkt dat minstens 45 mensen zeker besmet zijn.

Alle zieken komen uit Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners die een belangrijk transitpunt is voor verplaatsingen binnen China. Ook in Japan ( één besmetting) en in Thailand (twee besmettingen) zijn intussen mensen ziek geworden door de aandoening. Het gaat om reizigers die Wuhan bezochten.

'Al meer dan 1.700 besmettingen' 

Volgens een studie van het Londense Imperial College, dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert, zijn intussen echter al zeker 1.712 mensen besmet. Ze maken die schatting op basis van de informatie die op 12 januari beschikbaar was. ‘Om drie gevallen te hebben buiten China moeten er veel meer gevallen zijn dan tot nu aangekondigd’, aldus onderzoeker Neil Ferguson aan BBC. ‘Ik maak me veel meer zorgen dan vorige week.’

De onderzoekers verwachten dat de verspreiding nog zal versnellen omdat de Chinese autoriteiten geen reisbeperkingen opleggen. Dat weigeren ze omdat op 25 januari wordt Chinees Nieuwjaar wordt gevierd. Rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis. 

Coronavirus

Voorlopig blijft het onduidelijk wat de precieze bron is van de ziekte. De eerste onderzoeken wijzen uit dat een lokale markt met zeevruchten en vis mogelijk de bron van de ziekte zou kunnen zijn. De markt is uit voorzorg gesloten, ook al is de link nog niet officieel aangetoond.

Enkele dagen geleden meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid wel dat de ziekte zelf ontcijferd is veroorzaakt wordt door een nieuwe variant van het coronavirus. Het coronavirus kan zowel mensen als dieren besmetten. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals Sars en Mers.