Tuchtcommissie PS zet stemmenkanon Emir Kir uit partij
Foto: Herman Ricour

De tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie heeft Emir Kir uit de partij gezet naar aanleiding van zijn banden met Turks nationalistisch rechts. ‘Ik ben een man van links en van actie’, reageert Kir.

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node kwam onlangs in nauwe schoentjes door zes Turkse burgemeesters die begin december een bezoek brachten aan Kir. Twee van hen bleken lid te zijn van de MHP, een Turkse ultranationalistische partij die banden heeft met de Grijze Wolven. Tot in de jaren negentig was die paramilitaire groep verantwoordelijk voor moorden en aanslagen in en buiten Turkije.

Dinsdag werd Kir nog gehoord door de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie. Hij sloeg er een mea culpa. 'Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts', liet hij weten. 'Ik heb een inschattingsfout gemaakt en zal in de toekomst waakzamer zijn.' 

‘Karikatuur’

De tuchtcommissie sprak vrijdagavond na zes uur beraadslagen de zwaarst mogelijke sanctie uit en zette Kir uit de partij. Kir kan nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar laat voorlopig in het midden of hij dat van plan is. Aan Belga reageerde hij teleurgesteld. ‘Uit respect voor de procedure ben ik terughoudend geweest. Dat was niet altijd gemakkelijk. Daarom betreur ik het dat sommigen binnen de partij dat fatsoen niet hadden en dat mijn proces in het openbaar is gevoerd’, aldus Kir.

‘Ik lijk helemaal niet op de karikatuur die ze van mijn persoon gemaakt hebben. Ik ben een linkse man, een man met een overtuiging en een man van actie. Mijn resultaten op lokaal en federaal niveau pleiten voor mij. Het toont mijn gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts voldoende aan. Ik heb mijn leven gewijd aan het bestrijden van extreemrechts, te werken aan meer sociale gelijkheid en mij in te zetten ten dienste van het volk.’

Sterkhouder

Kir is een absolute sterkhouder van de PS in de hoofdstad. Hij haalde bij de gemeenteraads­verkiezingen in 2018 48 procent van de stemmen, en werd vorig jaar met de op een na beste score van de lijst verkozen in de Kamer.

PS-voorzitter Paul Magnette zegt zaterdagmiddag 'akte te nemen' van de beslissing van de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie. 'De sanctie is het gevolg van het niet-respecteren van het cordon sanitaire. Voor de PS is het respecteren van het cordon sanitaire van toepassing op alle verkozenen van extreem-rechts, ongeacht om wie het gaat en waar ze vandaan komen', zei Magnette.

Klacht van militant

De hele zaak kwam aan het rollen na een klacht van een militant tegen Kir. De militant die die klacht indiende, Jérémie Tojerow, heeft het in een reactie op Facebook over een 'moeilijke beslissing, maar een beslissing die de eer van de socialisten herstelt'. Door zo'n zware sanctie te treffen tegen iemand die op het politieke voorplan staat en bijzonder veel stemmen haalde, heeft de Brusselse PS opnieuw aangetoond dat 'niemand boven de fundamentele principes en strijdpunten staat, of het nu een eenvoudige militant of belangrijk mandataris is', meent de militant uit Sint-Gillis. Nog volgens Tojerow toont de beslissing aan dat de 'etno-nationalistische logica' in tegenspraak is met de universele waarden van de socialistische partij.