Herman Van Rompuy geeft geen interviews meer over politiek
Foto: EPA

Oud-premier Herman Van Rompuy (CD&V) geeft voortaan geen interviews meer over de politiek. Dat bevestigt zijn voormalige woordvoerder Dirk De Backer. In De Afspraak op Vrijdag liet Van Rompuy nog een laatste keer in zijn kaarten kijken.

De intussen 72-jarige Van Rompuy stopt met het geven van interviews ‘over de Belgische en bij uitbreiding ook de Europese politiek’, zegt zijn voormalige woordvoerder. Een gesprek met VRT-journalist Ivan De Vadder in het Canvas-programma De Afspraak op Vrijdag, was het laatste politieke interview.

‘Hij vindt dat hij daar niet meer in moet tussenkomen’, zegt De Backer. ‘Hij heeft de bladzijde omgedraaid en heeft geen behoefte meer om commentaar te geven op wat er gebeurt, of wat er in de toekomst nog moet gebeuren.’

Paars-groene regering

In zijn voorlopig laatste interview met De Afspraak sprak Van Rompuy over de mogelijkheid van een paars-groene federale regering, met de socialisten, liberalen en groenen, dus zonder zijn eigen CD&V. ‘Die drie politieke families hebben een meerderheid, dat ze het proberen’, zei hij. Zelf vond hij de paars-groene regering in het verleden, van 1999 tot 2003 natuurlijk geen succes. De toenmalige CVP was immers door paars-groen naar de oppositie verwezen. ‘Die regering had een agenda die niet de onze was.’

'De vraag is waarom men nu naar ons (CD&V, red.) kijkt? Als je toch zo graag paars-groen hebt - en een aantal hebben dat erg graag, ook bij de liberalen - wel doe het dan. Het is niet omdat de Vlaamse liberalen verdeeld zijn dat men de CD&V nodig heeft, want dat is eigenlijk de onderliggende reden', stelt Van Rompuy.

Van Rompuy is er ook niet meteen voor gewonnen N-VA-voorzitter Bart De Wever in het veld te sturen als volgend (in)formateur, zei hij. Verschillende van zijn partijgenoten pleitten daar wel al openlijk voor.

Herman Van Rompuy was jarenlang een eminente persoonlijkheid in de Belgische politiek. De CD&V’er was onder meer minister van Begroting, Kamervoorzitter en premier. In 2009 werd Van Rompuy de eerste voorzitter van de Europese Raad. Dat deed hij tot 2014.