Minstens acht jaar cel gevorderd tegen Franse pedopriester
Bernard Preynat Foto: AFP

In Frankrijk heeft de procureur vrijdag een gevangenisstraf van ‘minstens acht jaar’ tegen ex-priester Bernard Preynat gevorderd voor de seksuele aanranding van jongens gedurende twee decennia.

‘Dit verbijsterende, ernstige, schrikwekkende dossier verdient een effectief strafrechtelijk antwoord dat niet mag stilstaan bij de leeftijd van de verdachte’, zei procureur Dominique Sauves op de laatste dag van het proces van de 74-jarige man.

Bernard Preynat, die vorige zomer na zijn kerkelijke proces al uit zijn priesterambt werd ontzet, riskeert tien jaar cel. Zijn slachtoffers waren op het moment van de feiten 7 tot 15 jaar oud. De meeste vergrijpen zijn intussen verjaard. Slechts tien van hen konden zich burgerlijke partij stellen.

Op het proces deden ze het ijzige en pijnlijke relaas van de aanrakingen, kussen op de mond en masturbaties die de priester hen opdrong. Die aanrandingen vonden tussen 1971 en 1991 plaats in de parochie van Sainte-Foy-Les-Lyon, bij Lyon, en op de buitenlandse kampen van de scoutsgroep waarvan de beklaagde aalmoezenier was.

Omerta doorbroken

Het misbruik werd in 1991 gesignaleerd aan kardinaal Albert Decourtray, toen aartsbisschop van Lyon. Daarop werd Preynat zes maanden aan de kant gezet, vervolgens werd hij naar de Loire overgeplaatst. Daar kon hij gedurende 24 jaar zijn priesterschap voortzetten, met inbegrip van contact met kinderen.

Pas in 2015 braken verscheidene gewezen scouts de omerta van de Kerk door een klacht in te dienen tegen Preynat, waardoor tientallen jaren na de feiten dit proces kon worden gehouden.

De correctionele rechtbank van Lyon doet uitspraak op 16 maart.