N-VA: ‘Democratie heeft vandaag gewonnen van de achterkamerpolitiek’
Zakia Khattabi. Foto: BART DEWAELE

Zakia Khattabi, ex-covoorzitter van Ecolo, wordt geen rechter bij het Grondwettelijk Hof. Ze behaalde ook bij een tweede stemming in de Senaat geen tweederdemeerderheid. De N-VA was tegen haar kandidatuur. ‘We zullen ons blijven verzetten’, klinkt het op Twitter.

De tegenstanders van de kandidatuur van Khattabi, vooral de N-VA en Vlaams Belang, hebben een eerste slag thuisgehaald. Aangezien de ex-covoorzitter van Ecolo werd weggestemd, moet de hele procedure opnieuw worden gedaan. In theorie kan Ecolo Khattabi opnieuw voordragen als kandidaat, maar het is nog niet duidelijk of de partij dat zal doen.

Khattabi zelf geeft geen commentaar op de stemming, maar Ecolo reageert ontgoocheld. ‘De groenen betreuren de stemming in de Senaat met bitterheid’, staat te lezen in een persmededeling. ‘We blijven denken dat Zakia Khattabi alle nodige kwaliteiten heeft.’

Daar is de N-VA het niet mee eens. ‘De democratie heeft vandaag gewonnen van de achterkamerpolitiek’, schrijft de partij op Twitter. ‘We zullen ons blijven verzetten tegen de benoeming van Khattabi.’

De N-VA voerde een felle campagne tegen Khattabi. ‘Geen activiste die juridische beslissingen tegenwerkt in het Grondwettelijk Hof’, stond te lezen op Twitter. De slogan verwees naar een incident in 2013, toen Khattabi toevallig op dezelfde vlucht zat als een Tunesiër die illegaal in ons land verbleef en gedwongen gerepatrieerd werd. De uitzetting ging finaal niet door, nadat onder meer Khattabi zich gemoeid had. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde Khattabi op Twitter ‘iemand die de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderde’. Maar het verslag van de politie-inspectie (AIG) over het incident spreekt dat tegen. Het rapport concludeert dat de repatriëring uitgesteld werd wegens verzet door de man zelf en enkele passagiers, maar niet Khattabi.

Bij Groen spreekt men daarom nu over ‘een karaktermoord’. Senator Stijn Bex schrijft dat de kandidatuur aan alle regels voldeed, maar ‘bepaalde partijen pleegden karaktermoord op basis van leugens, blijkbaar met effect'. Hij voegt eraan toe het resultaat te respecteren.

Volgens senator Fourat Ben Chikha (Groen) verliest de politiek in haar geheel. ‘Het applaus van Vlaams Belang is degoutant’, vindt hij.

PS-senator Julien Uyttendaele vreest dat dit een precedent is dat het institutionele evenwicht van ons land in gevaar brengt.