Handelsoorlog duwt Chinese draak naar laagste peil sinds Tiananmen-protest
Foto: BELGAIMAGE

De Chinese economie kende in 2019 het moeilijkste jaar sinds 1990. De groei zakte terug tot 6,1 procent. De terugval is deels te verklaren door de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

China en de VS vechten al langer een handelsoorlog uit, waarbij beide landen elkaar importheffingen opleggen. In het slotkwartaal leken de relaties wat te ontdooien, waardoor de situatie wat stabiliseerde. Terwijl er van het eerste tot en met het derde kwartaal sprake was van een gestage daling van de groei, bleef die in het slotkwartaal op 6,0 procent, hetzelfde als in het kwartaal daarvoor, aldus het Chinese nationale bureau voor statistiek.

Toch is de handelsoorlog niet de enige verklaring. Zo lijkt de vastgoedsector er nu toch wat af te koelen. Analisten wijzen erop dat die sector vorig jaar met ‘maar’ 10,5 procent groeide, terwijl dat in 2013 nog bijna het dubbele was. Er werd ook minder vastgoed verkocht, en de leegstand is duidelijk toegenomen.

Eind december bedroeg de groei op jaarbasis 6,1 procent. Dat is het laagste niveau in 29 jaar. In 1989 en 1990 kende de Chinese groei een tijdelijke dip door de handelsrestricties die na het neerslaan van het protest op het Tiananmen-plein werden opgelegd.

De voorbije vijftig jaar lag de groei bijna altijd boven die 6,1 procent. Begin de jaren ‘70 kende de economie in het communistisch land een erg grillig verloop. Maar vanaf het einde van dat decennium werd een groei van minstens 10 procent eerder regel dan uitzondering. Sinds het uitbreken van de globale kredietcrisis kwam aan die gigantische groei een einde.

Beurs

Al bij al reageren de beurzen licht positief op de cijfers: ze liggen namelijk dicht in de buurt van de verwachtingen van analisten. De voorbije weken zijn de Chinese beurzen aan een stevige opmars bezig, omdat waarnemers verwachten dat het handelsconflict met de VS zal bedaren.