Picanol probeert maandag productie te herstarten
Foto: BELGA

Picanol zal vanaf maandag de eerste activiteiten heropstarten, maar het is nog niet duidelijk wanneer de productie weer volop zal draaien. De weefgetouwenproducent werd deze week getroffen door een cyberaanval.

De groep spreekt over een aanpak 'stap per stap'. Het kan nog ‘een tijd’ duren vooraleer de volledige productie-capaciteit opnieuw operationeel zal zijn. Picanol zegt verder dat het onduidelijk is hoe lang de heropstart van de productieactiviteit zal nemen. Daarom geeft het ook nog geen indicatie van de financiële impact.

Picanol werd maandag het slachtoffer van een cyberaanval. Hackers hebben de ICT-systemen van het bedrijf platgelegd. In ruil voor het opheffen van de blokkade eisten ze geld. Het bedrijf kon eerder deze week niet aangeven of het verzekerd was voor zo’n risico. De handel in het aandeel blijft voorlopig geschorst op de beurs van Brussel.

Picanol liet dinsdag al weten dat de productie de hele week zou stilliggen. Ook de kleinere weekendploeg gaat niet aan de slag. Maandag wordt dus een poging gedaan om de productie te herstarten.

Legertje IT-mensen

Intussen gaat het onderzoek naar de cyberaanval verder. Picanol heeft een klein legertje IT-mensen op de been gebracht om het probleem aan te pakken. Behalve de eigen IT-afdeling gaat het om externe experts. De hackers betalen werd 'geen optie' genoemd.

De impact voor Picanol is bijzonder groot omdat het bedrijf veel geïnvesteerd heeft in automatisering en robotisering. Maar zo’n verregaande automatisering houdt ook risico’s in. Het uitvallen van de productie betekent economische werkloosheid wegens overmacht voor de 1.500 arbeiders en bedienden van Picanol in Ieper. Wat de gedeeltelijke heropstart voor hen betekent, is nog niet duidelijk, zo werd bij de directie vernomen