E5 Mode sluit Waalse winkels
Foto: ISOPIX

Nauwelijks een goede 2 weken na de overname van E5 Mode sluit de nieuwe eigenaar alle Waalse winkels. 51 jobs gaan verloren. De vakbonden vrezen ook banenverlies op de hoofdzetel in Sint-Niklaas.

In dezelfde week dat de Franse verkoper van babykleding en -speelgoed Orchestra-Prémaman 34 van zijn 53 Belgische winkels gaat sluiten, kondigt ook E5 Mode een sanering aan. Waar Orchestra-Prémaman al zijn Vlaamse winkels sluit, doet E5 Mode het omgekeerde: het sluit alle 12 Waalse winkels. Een dertiende winkel was recent onverwacht al gesloten. Het banenverlies bij E5 Mode komt uit op iets meer dan 50, minder dan de circa 200 bij Orchestra-Prémaman.

Maar Bart Leybaert van het BBTK is er niet gerust in. ‘Wat is de impact van de sluiting op de hoofdzetel? En op het centraal magazijn?’ Bovendien heeft E5 Mode eind december toen het overgenomen werd door een kaderlid van FNG Group, gezegd dat beide ketens gingen samenwerken inzake aankoop. ‘Wat is daar de impact van? En hoe ziet het commercieel plan eruit voor Vlaanderen? We willen het volledige plaatje kennen.'

Frédéric Helderweirt (ex-FNG), de nieuw eigenaar van E5 Mode, zegt dat hij pas binnen enkele weken meer kan vertellen over Vlaanderen. ‘De Waalse winkels waren voor ons prioritair. En de situatie in Vlaanderen is fundamenteel anders. Hier zijn we een keten met een grote naamsbekendheid en een trouw klantenpubliek.’ Helderweirt zegt dat de winkels in Wallonië meestal verlieslatend waren en dat het te grote budgetten zou vragen om de situatie recht te trekken.

FNG International

‘We gaan focussen op Vlaanderen en op e-commerce om de groei aan te zwengelen.’ In het boekjaar 2017/18 boekte E5 Mode een bedrijfsverlies van 4,13 miljoen op 86 miljoen euro bedrijfsopbrengsten. Bij E5 Mode werken zo’n 400 mensen, evenveel als bij Orchesta. Het banenverlies flirt met de grens van de wet Renault. ‘We vrezen dat ze doen zoals bij Brantano (FNG): het in verschillende stappen doen om de procedure niet te moeten toepassen’, zegt Leybaert.

Opvallend is dat FNG International recent besloot zijn boekjaar met 6 maanden te verlengen tot half 2020. Dat blijkt uit een akte in het Belgisch Staatsblad. Daardoor krijgt de buitenwacht maar laat zicht op de cijfers. FNG zei eerder al dat het niet van plan is E5 Mode over te nemen.