Christopher Tolkien (95) overleden
Christopher Tolkien Foto: Tolkien Society (twitter)

Christopher Tolkien, de zoon van de beroemde ‘The Lord of the Rings’-auteur J.R.R. Tolkien, is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Tolkien Society op Twitter.

Als ‘zoon van’ wijdde Christopher Tolkien na het overlijden van zijn vader in 1973 zijn leven aan de nalatenschap van de schrijver. Zelf schreef hij ook verschillende boeken. Hij leefde sinds 1975 in Frankrijk.

Christopher Tolkien bewerkte na de dood van zijn vader verschillende van diens onuitgebrachte werken en publiceerde ze. Het gaat onder meer om ‘The Silmarillion’, 'The children of Húrin' en ‘The History of Middle-earth’. Hij was ook verantwoordelijk voor de landkaarten van Midden-Aarde, het strijdtoneel van de boeken van zijn vader.

Christopher Tolkien, die Oud- en Middelengels en Oud-IJslands doceerde aan de Universiteit van Oxford, was geen fan van de verfilming van ‘The Lord of the Rings’ door Peter Jackson. Hij weigerde elke medewerking. J.R.R. Tolkien verkocht de filmrechten voor zijn epos voor 10.000 pond in 1968, vijf jaar voor zijn dood. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in