Niemand daagt Van Goethem uit bij rectorverkiezingen UAntwerpen
Herman Van Goethem

Huidig rector Herman Van Goethem heeft zich als enige kandidaat gesteld om zichzelf op te volgen. Een tweede termijn ligt voor hem klaar.

Het eerste mandaat van Van Goethem loopt dit jaar op 31 augustus af. Alle gewoon hoogleraren en hoogleraren die een voltijdse aanstelling hebben aan UAntwerpen, mochten zich kandidaat stellen. Maar bij het verstrijken van de deadline vrijdagochtend had alleen Van Goethem zelf dat gedaan.

Zijn enige opdracht is nu om meer dan 50 procent te behalen bij de eerste ronde van de verkiezingen, van 9 tot 13 maart. Kiezers kunnen ook blanco stemmen. Indien er tegen alle verwachtingen in toch een tweede ronde nodig zou zijn, tellen blanco stemmen niet meer mee.

De rectorverkiezingen beloven dit jaar dus allerminst spannend te worden, maar de verkiezingsprocedure verandert wel. In het verleden mochten alleen professoren elk één stem uitbrengen en werden de andere geledingen vertegenwoordigd door een kiescollege, nu mag iedereen rechtstreeks een stem uitbrengen. ‘Het gewicht van de stemmen varieert wel: de stemmen van de professoren zijn goed voor twee derde’, zegt prof. Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur. ‘Assisterend en Bijzonder Academisch Personeel, Administratief en Technisch Personeel en de studenten zijn telkens goed voor 11 procent van de stemmen.’

Op 1 september begint Van Goethem dus in principe aan een nieuwe termijn van vier jaar. Dat wordt meteen zijn laatste, want aan de Universiteit Antwerpen kan een rector maximaal twee termijnen aanblijven.