Ophef in Zuid-Korea om snor van Amerikaanse ambassadeur
Harry Harris, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea Foto: AFP

De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, Harry Harris, heeft zich na enkele kritische opmerkingen de woede op de hals gehaald van de regering. Daarnaast is ook ophef ontstaan over zijn snor. Die wordt vergeleken met de snor van leden van de Japanse koloniale regering, die tussen 1910 en 1945 de plak zwaaide in het land.

De relaties tussen Washington en Seoul zijn de afgelopen jaren al op verschillende punten verzuurd. Zo eisen de Verenigde Staten dat Zuid-Korea veel meer betaalt om alle Amerikaanse troepen die in het land gelegerd zijn, te onderhouden. Daarnaast is er onenigheid over het plan van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in om de economische banden met Noord-Korea aan te halen.

Donderdag zei Harris in een interview met internationale media dat Zuid-Korea zijn plannen om de relaties met het noorden aan te halen beter zou bespreken in een nog op te richten werkgroep, waarvan dan ook de Verenigde Staten deel zouden uitmaken. ‘Zo worden misverstanden vermeden die zouden kunnen leiden tot economische sancties’, zei hij.

Het presidentieel paleis in Seoul reageerde vrijdag gepikeerd op die uitspraak. ‘Het is erg ongepast voor een ambassadeur om uitspraken van de president van zijn gastland te bespreken in de media’, zei een medewerker die anoniem wilde blijven in de Zuid-Koreaanse pers.

Japanse gouverneur-generaal

Maar de diplomaat kwam dus niet alleen onder vuur te liggen om zijn openlijke kritiek op de regering. Er waren ook opmerkingen over de roots van Harris, die een Japanse moeder en een Amerikaanse vader heeft.

Ophef in Zuid-Korea om snor van Amerikaanse ambassadeur
Het uiterlijk van Harris werd onder meer vergeleken met dat van de Japanse gouverneur-generaal Yoshimichi Hasegawa, een veldmaarschalk die Zuid-Korea tussen 1904 en 1908 bestuurde met ijzeren vuist. Foto: rr

Een parlementslid vergeleek in een interview met een lokaal radiostation Harris bijvoorbeeld met een gouverneur-generaal van de Japanse overheid tijdens de koloniale periode. Op sociale media werd er dan weer fijntjes op gewezen dat alle acht Japanse gouverneur-generaals die ooit heersten over Zuid-Korea ‘net dezelfde snor’ hadden. En tijdens een protest voor de Amerikaanse ambassade in Seoul, afgelopen december, plukten demonstranten de snorharen van posters met Harris’ gezicht.

‘Mijn snor gaat hier om de een of andere reden met heel wat aandacht lopen’, reageerde de Amerikaanse topdiplomaat donderdag. ‘Ik ben me heel erg bewust van de historische spanningen tussen Japan en Zuid-Korea. Maar ik ben in geen geval de Japans-Amerikaanse ambassadeur. Ik ben louter de Amerikaanse ambassadeur.’