Louis Vuitton laat op een na grootste diamant ooit verwerken in Antwerpen
Sewelobetekent ‘zeldzame vondst’ in de lokale taal Setswana Foto: Lucara Diamond Corp

De Sewelo, een 1.758 karaat grote diamant die vorig jaar werd opgehaald uit een mijn in Botswana, is onderweg naar Antwerpen om verwerkt te worden in juwelen van het Franse modehuis Louis Vuitton.

Het Franse luxemerk sloot daarover een overeenkomst met Lucara, het bedrijf dat de mijn in Botswana bezit waar de diamant werd ontgonnen. Het Antwerpse bedrijf HB zal de recorddiamant slijpen, polijsten en opdelen in kleinere steentjes. De Sewelo is met 1.758 karaat de op een na grootste diamant ooit gevonden.

De Sewelo - wat ‘zeldzame vondst’ betekent in de lokale taal Setswana - werd in april 2019 uit de Karowemijn in Botswana gehaald. Uit diezelfde mijn werd vier jaar eerder ook al eens een diamant van meer dan 1.000 karaat opgediept.

De steen is van ‘near gem’-kwaliteit, wat wil zeggen dat het eerder geschikt is voor industriële toepassingen dan als juweel, maar bevat ook stukken van het kwalitatievere ‘white gem’-niveau. Louis Vuitton laat de Sewelo daarom kloven, slijpen en polijsten om er een collectie diamanten van te maken.

Lucara behoudt vijftig procent van de waarde van de resulterende diamanten, vijf procent van de opbrengst van de uiteindelijke juwelen gaat naar initiatieven van Lucara die de gemeenschap in Botswana ten goede komen. Hoeveel de steen uiteindelijk zal opbrengen, zal pas na de verwerking duidelijk worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in