Mysterieuze longziekte in China eist tweede dode
Foto: AFP

In China heeft de mysterieuze longziekte een tweede dode geëist. Het gaat om een 69-jarige man die woensdag overleed in Wuhan, waar de ziekte vorige maand voor het eerst werd vastgesteld. In Thailand duikt de ziekte ook op.

Enkele dagen geleden meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid dat de onbekende ziekte mogelijk veroorzaakt wordt door een nieuwe variant van het coronavirus. Het coronavirus kan zowel mensen als dieren besmetten. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals Sars en Mers.

Recent werd de longaandoening ook al vastgesteld bij een Japanse patiënt die kort daarvoor in Wuhan had verbleven. En in Thailand zijn ook al twee gevallen van de ziekte ontdekt. Een 74-jarige reizigster uit China is op 13 januari na aankomst in Bangkok vanuit de Chinese stad Wuhan gehospitaliseerd. Een andere Chinese patiënte is in een ziekenhuis in Bangkok ook aan het herstellen. Bij haar is de mysterieuze aandoening op 8 januari vastgesteld.

Na het uitbreken van de longziekte, ontstond bij veel mensen de vrees dat de patiënten besmet waren met Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome). Die virusziekte brak eind 2002 uit en wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste epidemieën van onze tijd. Wereldwijd raakten meer dan 8.000 mensen in 30 landen en op zes continenten besmet. In mei 2004 verklaarde de WHO de Sars-uitbraak in China weer onder controle.