Toch Amerikaanse soldaten gewond bij Iraanse aanval in Irak
Foto van het protest in Teheran na de crash van het Oekraïens vliegtuig Foto: AFP

Bij de Iraanse raketaanval op de luchtmachtbasis Aïn al-Assad in Irak zijn vorige week toch elf Amerikaanse soldaten gewond geraakt. Dat heeft de Amerikaanse legerleiding laten weten.

‘Hoewel geen enkel lid van de Amerikaanse strijdkrachten werd gedood bij de Iraanse aanval op 8 januari, werden verschillende van hen wel verzorgd’, zei commandant Bill Urban in een persbericht. Ze liepen bij de explosie een hersenschudding op.

De gewonden staan nog steeds onder medisch toezicht. ‘In de dagen na de aanval zijn sommige personeelsleden uit voorzorg overgebracht naar het regionaal medisch centrum van Landstuhl, in Duitsland. Anderen werden naar het Arifjan-kamp in Koeweit gebracht voor opvolging’, klonk het. Het gaat om respectievelijk acht en drie personen.

Iran bestempelde de raketaanval als een vergelding voor de dodelijke raid op topgeneraal Qassem Soleimani, de bevelhebber van de beruchte al-Qudsbrigade die in Irak werd geveld door een Amerikaanse drone. Op 8 januari raakten ook twee Iraanse raketten een Oekraïens passagiersvliegtuig, waarbij de 176 inzittenden omkwamen.

De Amerikaanse president Donald Trump had na de Iraanse aanval in een televisietoespraak gezegd dat er geen Amerikaanse gewonden waren. Teheran beweerde dan weer dat bij de raketaanvallen 80 Amerikanen waren omgekomen