Open VLD draagt Lynn Wesenbeek voor in raad van bestuur VRT
Foto: ISOPIX

Het gewezen VTM-boegbeeld Lynn Wesenbeek van Open VLD krijgt waarschijnlijk een zitje in de hernieuwde raad van bestuur van de VRT. De partij draagt haar voor. Dat schrijft De Tijd en werd bevestigd aan De Standaard.

De Vlaamse regering moet vrijdag beslissen over de nieuwe raad van bestuur van de openbare omroep, nadat alle coalitiepartners hun kandidaten hebben doorgegeven aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). De partijen kregen de vraag om voor elk zitje in de raad waarop ze aanspraak kunnen maken twee namen door te geven, een man en een vrouw.

De raad van bestuur van de VRT moet immers minstens een derde vrouwen tellen, dus zeker vier van de twaalf bestuurders moeten een vrouw zijn.

Naast Lynn Wesenbeek krijgen nog drie andere vrouwen een zitje in de raad van bestuur. De SP.A draagt Vivi Lombaerts, de partner van John Crombez en gewezen woordvoerder van Johan Vande Lanotte, naar voor. Dat werd bevestigd aan onze redactie. CD&V heeft volgens de krant De Tijd bovenaan het lijstje van haar kandidaten huidig bestuurder Chris Verhaegen gezet. Zij was actief in de sector van de pensioenfondsen en is sinds 2014 voorzitter van het federaal instituut voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. CD&V heeft nog wel een lijntje uitgegooid naar een andere vrouw die nog niet in de raad van bestuur zit.

De N-VA houdt het bij huidig bestuurder Charlotte Verhaeghe, die verbonden is aan het advocatenbureau Praxislaw.

Vlaams Belang

Vlaams Belang, die door de goede verkiezingsuitslag weer twee zetels in de raad van bestuur krijgt, kiest op zijn beurt duidelijk niet voor de grote clash. De partij stuurt twee oude getrouwen uit met Eric Deleu (67) en Jan Huijbrechts (58). Vooral de naam van Deleu doet een belletje rinkelen. Deleu zetelde voor Vlaams Belang al drie maal als lid van de raad van bestuur van de VRT. In 2010 gaf hij er in alle stilte na dertig jaar lidmaatschap de brui aan en ging hij als onafhankelijke zetelen. Ook zakelijk - het reclamebureau van Deleu kreeg veel opdrachten van Vlaams Belang - werden alle banden verbroken. De aanleiding indertijd was een brandbrief over Deleu die voormalig voorzitter Frank Vanhecke aan zijn opvolger Bruno Valkeniers schreef. In die brief beschuldigde Vanhecke Deleu van financieel gesjoemel. De zakenman zou een aantal offertes flink hebben aangedikt. Niet onbelangrijk: voorafgaand aan die brandbrief hadden zowel Marie-Rose Morel als Eric Deleu hun zinnen gezet op het zitje in de raad van bestuur. Deleu, volgens Vanhecke ‘totaal onbekwaam', haalde het uiteindelijk. De plooien tussen Deleu en Vlaams Belang zijn nu blijkbaar weer volledig gladgestreken.

Over Huijbrechts is minder bekend. Hij publiceerde een dertigtal, meestal militair-historische, boeken, en is gespecialiseerd in de Napoleontische oorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Hij is ook auteur bij de Vlaams-nationalistische website Doorbraak.be en schreef ook voor Thailandblog.nl. Dat laatste is niet toevallig, want hij is gehuwd met een Thaise vrouw.   

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kan de namen die circuleren ‘niet bevestigen’. ‘De Vlaamse regering beslist morgen (vrijdag, red.). 'De namen die genoemd worden, kunnen we niet bevestigen en het bericht is niet volledig correct’, klinkt het op het kabinet-Dalle.

Het ziet er ook naar uit dat huidig voorzitter Luc Van den Brande twee jaar langer voorzitter zou blijven van de raad van bestuur van de openbare omroep.