Afzettingsproces tegen Trump is officieel begonnen
Adam Schiff Foto: reuters

In de Amerikaanse Senaat is formeel het afzettingsproces tegen president Donald Trump begonnen. Intussen heeft ook het Amerikaanse Rekenhof gezegd dat de regering-Trump de wet heeft overtreden in de zaak rond de hulp aan Oekraïne.

Het impeachmentproces tegen Donald Trump is begonnen. Als leider van de zeven aangestelde 'impeachmentmanagers' zei Adam Schiff vanavond (Belgische tijd): 'Donald Trump, president van de Verenigde Staten, is in beschuldiging gesteld voor zware misdaden en delicten'. Daarna legde hij de inhoud van de twee aanklachten uit: machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Tijdens dat voorlezen stuurde Trumps woordvoerster Stephanie Grisham een tweet de wereld in om de gang van zaken aan te klagen. 'De Democraten lezen nu hun veinzende ('sham' in het Engels, red.) artikels van impeachment voor, die zij in elkaar hebben gestoken om president Trump af te houden van zijn continu succes namens de VS. Hij werkt, zij (de Democraten) zaniken', aldus Grisham die ook in herinnering bracht dat woensdag een 'historisch' handelsakkoord met China is afgesloten.

Het voorlezen van de artikelen is nog maar een formeel begin. De eigenlijke procesvoering start ten vroegste volgende week dinsdag, maar alle senatoren, die als juryleden zullen dienen, hebben de eed als rechter afgelegd. Ook opperrechter John Roberts legde de eed af om het proces te leiden.

Eerder vandaag heeft het Amerikaanse Government Accountability Office, zeg maar het Rekenhof van de Verenigde Staten, in een verklaring gezegd dat de regering-Trump de wet inderdaad heeft overtreden door Oekraïne militaire hulp te ontzeggen die door het Congres was goedgekeurd. 

‘De wet staat niet toe dat de president zijn eigen beleid in de plaats stelt van dat van het Congres, beleid dat het in een wet heeft omgezet’, zo citeert CNN de verklaring.

Het Government Accountability Office concludeert verder dat Kiev de hulp om politieke redenen is ontzegd.

De kwestie staat centraal in de poging die de Democraten ondernemen om de Republikeinse president Donald Trump af te zetten. Hij zou militaire hulp hebben ingetrokken om de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk te zetten en een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Voormalig vicepresident Joe Biden heeft een grote kans om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen op zak te steken.