Genomineerden voor de ‘Oscar van de Sport’ bekendgemaakt
Eliud Kipchoge Foto: Photo News
Op 17 februari worden in Berlijn de Laureus World Sports Awards uitgereikt, ook wel bekend als de Oscars van de Sport. Onder meer Lionel Messi, Eliud Kipchoge en Rafael Nadal kunnen Novak Djokovic opvolgen.

Bij de mannen zijn de zes genomineerden voetballer Lionel Messi, tennisser Rafael Nadal, marathonloper Eliud Kipchoge, MotoGP-rijder Marc Marquez, F1-rijder Lewis Hamilton en golfer Tiger Woods. Een van hen zal op de erelijst tennisser Novak Djokovic opvolgen. Woods (2000 en 2001) en Nadal (2011) wonnen de trofee al.

De zes vrouwen die de shortlist haalden, zijn atletes Allyson Felix en Shelly-Ann Fraser-Pryce, voetbalster Megan Rapinoe, skiester Mikaela Shiffrin, tennisster Naomi Osaka en gymnaste Simone Biles. Die laatste kreeg de onderscheiding in 2019 voor de tweede keer (na 2017). Voor de anderen zou het een primeur zijn. Justine Henin (in 2008) is de enige Belg op het palmares.

Bij de ploegen wordt het een strijd tussen voetbalclub Liverpool, F1-renstal Mercedes, de Zuid-Afrikaanse rugbyselectie, de Spaanse basketmannen, NBA-club Toronto Raptors en de Amerikaanse voetbalvrouwen.

Verder zullen er ook prijzen worden uitgereikt voor onder meer de beste doorbraak, comeback en andersvalide. De laureaten van Laureus Awards worden gekozen door een jury van sportpersoonlijkheden als Martina Navratilova, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Sebastian Coe en Alberto Tomba.