Doema bevestigt aanstelling nieuwe Russische premier
Vladimir Poetin met de nieuwe Russische premier Michail Misjoestin Foto: Alexey Nikolsky/epa-efe
De Russische Doema, het Lagerhuis, heeft ingestemd met de benoeming van Michail Misjoestin (53) tot premier. Van de parlementsleden stemden 383 voor de benoeming, er waren 41 onthoudingen. Niemand stemde tegen.

De Russische president Vladimir Poetin had Misjoestin woensdag voorgesteld als premier, na het ontslag van de voltallige Russische regering. De vorige premier, Dmitri Medvedev, kondigde dat ontslag aan na de toespraak van Poetin in het Russische parlement op woensdag. Daarin had hij verschillende institutionele wijzigingen aangekondigd.

Tijdens zijn toespraak voor de stemming in de Doema focuste Misjoestin op de verbetering van de slabakkende Russische economie.
Misjoestin stond sinds april 2010 aan het hoofd van de Russische federale belastingsdienst. Misjoestin, die samen met Vladimir Poetin ijshockey heeft gespeeld, werd er tien jaar ­geleden door de president aangesteld. Hij wordt gezien als een ervaren technocraat, maar heeft geen enkele politieke ervaring en is voor het grote publiek onbekend.


Onder zijn leiding werd  de belastingdienst ge­digitaliseerd, waardoor die fiscale fraude beter kan bestrijden.   Waarnemers gaan ervan uit dat hij als een soort overgangspremier zal werken. Politiek was hij nog niet op de voorgrond getreden. Wel heeft hij de reputatie een efficiënte hooggeplaatste ambtenaar te zijn.